Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zpoždění krajské operační středisko nezpůsobilo

V pátek 19. října v noci hasiči vyjížděli k zásahu k likvidaci požáru rodinného domu v Břeclavi-Poštorné. V souvislosti se zásahem se v Břeclavském deníku, MF Dnes a v dalších médiích objevily informace, kritizující nový systém předávání informací přes krajské operační a informační středisko v Brně, který údajně vede ke zpoždění zásahu.

K požáru v Poštorné podle tvrzení některých médií hasiči údajně přijeli za více než 20 minut a dobrovolní hasiči z Poštorné byli na místo povoláni jako poslední. Krajské ředitelství HZS Jihomoravského kraje událost prošetřilo.

Z šetření vyplynulo:

Požár rodinného domu oznamovatel ohlásil v 0.36 hodin na tísňovou linku 112 na krajském operačním středisku. Operátorka pracoviště linky 112 hlášení převzala, zpracovala a do několika sekund, na začátku 37. minuty po půlnoci, formou datové věty odeslala na operační středisko HZS v Břeclavi. Tuto datovou větu technologie břeclavského operačního střediska převzala ve stejnou minutu. Na pracovištích operačních důstojníků se ale informace o požáru zobrazila až v čase 0.42 hodin.

Operační středisko v Břeclavi se událostí začalo ihned zabývat. Vzhledem k tomu, že bylo nutné upřesňovat místo události, vyslalo jednotky k zásahu v 0.46 hodin. Na místo zásahu byla v čase 0.46 hodin vyslána profesionální jednotka ze stanice v Břeclavi, a v 0.47 hodin dobrovolné jednotky ze Staré Břeclavi a Poštorné. Oběma dobrovolným jednotkám byly k vyhlášení požárního poplachu spuštěny i sirény. Profesionální jednotka ze stanice Břeclav přijela k požáru v 0.52 hodin, současně s ní přijela jednotka dobrovolných hasičů z Poštorné. V 0.56 hodin na místo přijela jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Staré Břeclavi.

Z uvedených časů vyplývá, že od zahájení hlášení požáru na tísňovou linku 112 do příjezdu požárních jednotek na místo a zahájení zásahu k likvidaci požáru uplynulo necelých 16 minut.

Prodlení při zpracování datové věty na operačním středisku Břeclav pravděpodobně způsobila závada v komunikaci mezi starou technologií, využívanou dosud na územním odboru HZS Břeclav, a novou technologií, zaváděnou na krajském operačním středisku. Po integraci všech územních operačních středisek na krajské středisko v Brně, jejíž ukončení je plánováno do konce roku 2007, skončí období souběžného využívání obou technologií. Stará technologie přestane být užívána a tím dojde k výraznému zvýšení spolehlivosti výjezdového systému požárních jednotek.

O prošetření závady na komunikaci při předávání a zpracovávání datové věty na operačním středisku v Břeclavi požádal HZS Jihomoravského kraje dodavatele technologie firmu RCS Kladno. Výsledek šetření dosud není znám.


Článek o požáru máte zde.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet