Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zřejmě od nedopalku cigarety vyhořel celý byt

K požáru bytu ve čtyřpatrovém domě v Náchodské ulici v Trutnově vyjeli v pátek (26. října 2007) odpoledne místní profesionální hasiči s automobilovým žebříkem a dvěma cisternami. Místní občan ohlásil ve 13:24 hodin na tísňovou linku hasičů vycházející kouř z bytu ve druhém nadzemním podlaží.

Územní odbor Trutnov

Po příjezdu hasičů na místo události bylo zjištěno, že hoří v bytě o velikosti 4 + 1. Hasiči v dýchacích přístrojích prohledali všechny místnosti bytu, ale uvnitř nikoho nenašli. Hasiči nasadili vysokotlaký vodní proud zevnitř domu a ze žebříku a požár krátce po čtrnácté hodině lokalizovali. Po uhašení odvětrali zakouřené prostory a zkontrolovali další byty.

Požár zničil nábytek, televizor, akumulační kamna, el. instalaci, okna, koberce, bytové doplňky, omítky a malby v pokojích. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 200 tisíc korun. Rychlým a účinným zásahem hasičům se podařilo zabránit následným škodám v dalších bytech. Uchráněné hodnoty byly vyčísleny na 3 miliony korun. Příčinou vzniku požáru bylo pravděpodobně nedbalostní jednání osoby, která ponechala na sedací soupravě žhavý, neuhašený nedopalek cigarety a odešla z bytu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Požár v garsonce způsobila zapálená svíčka

Tři požární jednotky vyjely v neděli (28. října 2007) večer k požáru garsonky ve třetím nadzemním podlaží panelového domu v ulici Sluneční stráň v Jánských Lázních. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 19:37 hodin a na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči ze Svobody nad Úpou a místní dobrovolní hasiči.

Územní odbor Trutnov

Požár se podařilo lokalizovat a uhasit místním občanům ještě před příjezdem jednotek. Uživatelka bytu se při snaze uhasit požár nadýchala kouře a musela být převezena do nemocnice. Po příjezdu na místo hasiči zkontrolovali prostory domu a další byty a odvětrali zakouřené prostory. Požár značně poškodil vybavení garsonky. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 40 tisíc korun, uchráněné hodnoty na 20 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru bylo nedbalostní jednání uživatelky bytu, která ponechala bez dozoru na televizoru zapálenou čajovou svíčku. V blízkosti svíčky byla uložena klubíčka bavlny, která se od plamene svíčky vznítila.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Trutnov


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet