Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičení Berbera se hasiči z devíti dobrovolných jednotek připravovali na zásahy ve vodě i na střechách

Výcvik určený pro dobrovolné jednotky hasičů z Mariánskolázeňska připravil velitel stanice HZS Karlovarského kraje v Mariánských Lázních Martin Gaier. Celé školení se odehrálo 17. května 2014 v zemědělském areálu Berbera v Tachovské Huťi u obce Tři Sekery, proto se i výcvik jmenoval Berbera.

Jednotky dobrovolných hasičů byly rozděleny do několik stanovišť, kde cvičili teoretické znalosti i praktické dovednosti. Součástí výcviku bylo proškolení v oblastech páce na vodní hladině, práce s proudnicí, druhy proudů, účinky proudů, dřevěné krovy a konstrukce dřevěných krovů, zásady pažení a výdřevy, zásady práce při vytváření otvorů ve střešních konstrukcích a jištění a pracovní polohování.

V praktické části si pak hasiči vyzkoušeli plutí s člunem po vodní hladině (jízda na cíl, slalom), záchranu osob z vodní hladiny (házecí pytlík, vytažení do člunu), držení a ovládání proudnice, provedení výstřiků dle zadání a typu proudnice, rozebírání dřevěných konstrukcí, vytvoření odvětracího otvoru ve střeše (práce s ruční motorovou pilou a rozbrušovacím agregátem), vytvoření výdřevy na dřevěné konstrukci, pažení konstrukcí a sebejištění a polohování na konstrukci střechy.

Celkem se výcviku zúčastnilo devět jednotek dobrovolných hasičů a to z SDH Drmoul, SDH Lázně Kynžvart, SDH Stará Voda, SDH Mnichov, SDH Ovesné Kladruby, SDH Teplá, SDH Luby, SDH Skalná a SDH Milíkov.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet