Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem cvičení v Rynolticích byl požár nákladních vagonů, hasiči museli zřídit i kyvadlovou dopravu vody

Ve čtvrtek 22. května 2014 proběhlo na vlakovém nádraží v Rynolticích taktické cvičení za účasti jednotek HZS Libereckého kraje. Tématem byl požár nákladních vagónů, který se postupně rozšířil na čtyři. Požár se nacházel téměř 600 m od nástupního prostoru, a tak museli hasiči vytvořit opravdu dlouhé dopravní vedení. S plnou výzbrojí a výstrojí to bylo v teplém počasí velmi náročné.

Průzkumem byly nalezeny tři osoby bez přístřeší, které hasiči transportovali pomocí nosítek a speciálního nákladního vozíku drážních hasičů.

V jednom z vagónů byla nalezena 1000 litrová nádoba s nebezpečnou látkou, kterou ohrožoval požár z okolních vagónů. Postupně bylo nasazeno pět útočných proudů a jeden na ochranu kubíkové nádrže z látkou.

popsal mjr. Ing. Jaromír Mottl, velitel požární stanice Liberec

Pro velkou spotřebu hasebních látek bylo nutno vytvořit kyvadlovou dálkovou dopravu vody. Pro tyto účely bylo nasazeno čerpadlo u požární nádrže v Polesí, kam postupně jezdily cisterny jak dobrovolných, tak profesionálních jednotek.

Jelikož se nepodařilo ochránit nádobu s nebezpečnou látkou, velitel zásahu rozhodl o přečerpání nebezpečné látky, a tím i povolání jednotky HZSP SŽDC z Ústí nad Labem, která přivezla speciální čerpadlo poháněné vodou.

sdělil velitel liberecké stanice

Na místě zasahovalo přes šedesát hasičů z osmi jednotek – HZS Libereckého kraje stanice Liberec a Jablonné v Podještědí, HZSP SŽDC Liberec a Ústí nad Labem, JSDHO Rynoltice, Hrádek nad Nisou, Jablonné v Podještědí a Cvikov.

Na závěr bylo provedeno krátké ústní vyhodnocení, kde byly vysloveny chyby (např. v radiové komunikaci), ale také slova uznání za nasazení hasičů ve velmi teplém počasí, zabezpečení kyvadlové dálkové dopravy vody a celkové řešení události.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet