Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Mostecka si vyzkoušeli výcvik v plnění bambi vaku, výcviku přálo i počasí

Profesionální i dobrovolné jednotky hasičů z celého Mostecka si dnes dopoledne v okolí mosteckého jezera vyzkoušely plnění speciálního hasícího bambi vaku, který je zavěšen pod policejním vrtulníkem. Hasiči tak nacvičovali plnění hasícího bambi vaku pomocí hadic z cisteren.

Bylo tak nutné natrénovat pomoc a techniku při plnění hasicího Bambi vaku, který je zavěšen pod vrtulníkem, což bylo náročné nejen na zručnost ale i fyzickou kondici zasahujících hasičů. U plnění vaku se tak postupně vystřídali hasiči ze všech jednotek. Znalosti z výcviku plnění hasícího vaku totiž hasiči mohou využít při nasazení policejního vrtulníku k likvidaci požáru.

Plnění „hasičských“ letadel vodou připadá u ostrých zásahů velmi často právě na jednotky dobrovolných hasičů. Proto i při plnění Bambi vaku se dnes u mosteckého jezera do specializovaného tréninku zapojili také hasiči z okolních dobrovolných jednotek.

Hasiči si tak dnes vyzkoušeli navádění na přistávání policejního vrtulníku a především pak plnění speciálního Bambi vaku. Cílem cvičení bylo, aby si hasiči ověřili, jak rychle dokážou naplnit zásobníky (bambi vaky).

Pomocí těchto vaků pak vrtulník hasí lesní požár. Pro piloty je důležité umět si správně načasovat ve větru vypuštění vodní „spršky“ na místo požáru.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet