Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS rozmluvily muži v České Lípě skok z paneláku

Profesionální hasiči z České Lípy byli voláni do ulice Pod Špičákem v České Lípě, kde chtěl muž spáchat sebevraždu skokem ze střechy sedmipatrového panelového domu. Když hasiči dorazili na místo, muž seděl na okraji střechy ve výšce kolem 20 metrů.

„S mužem zatím vyjednával příslušník Městské policie Česká Lípa, který se snažil osobu přesvědčit o jiném možném řešení krizové situace. Přes operační středisko hasičů byl vyžádán k události policejní vyjednavač a hlídka PČR,"

popsal velitel zásahu nprap. Bc. Jan Jech ze stanice Česká Lípa, který do příjezdu policejního vyjednavače s mužem na střeše také komunikoval.

Zhruba po padesáti minutách se na místo dostavil policejní vyjednavač, který si převzal velení u zásahu.

„Po další necelé hodině vyjednávání se podařilo společnými silami policie, hasičů a městské policie muže přesvědčit, aby neskákal a pod dozorem uvedených složek IZS slezl dobrovolně ze střechy,"

sdělil Jan Jech. Před panelovým domem byl předán ZZS. Hasiči se po uklizení věcných prostředků vrátili před půl čtvrtou zpět na základnu. Během zásahu byl totiž vyjednávající hasič na střeše jištěn pomocí lezecké skupiny. Na místo nebyla vzhledem k dobrému přístupu na střešní konstrukci potřeba výšková technika.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet