Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u tří nehod kamionů

Tři havárie kamionů v Ostravě, Karviné a ve Stříteži na Frýdecko-Místecku během dvou hodin zaměstnaly ve středu 31. 10. 2007 dopoledne profesionální hasiče z Moravskoslezského kraje. Nehody se obešly bez zranění, hasiči ve všech třech případech pomohli.

Po půl desáté hasiči vyjeli do karvinské části Louky k dopravní nehodě kamionu MAN s karvinskou registrační značkou, převážejícího cement, který sjel pravými koly do příkopy a naklonil se. Protože hrozilo poškození betonového sloupu elektrického vedení, vzdáleného od vozidla jen 20 centimetrů, hasiči auto pomocí vyprošťovací Tatry 815 z havířovské stanice vyprostili bez poškození sloupu. Na místě asistovala jednotka HZS MSK z Karviné a karvinský automobilový jeřáb, který nakonec nemuseli záchranáři využít.

Velkou vynalézavost museli projevit profesionální hasiči z Třince a Frýdku-Místku, kteří před půl jedenáctou vyjeli k nehodě ve Stříteži. Polský MAN s přívěsem vezl polystyrenové tabule. Po poruše motoru se nebyl schopen rozjet a bránil plynulé dopravě na silnici číslo 68.

Na vozidle nejprve chytla, kvůli zkratu, izolace na kabelu u baterie. Duchapřítomný řidič požár uhasil práškovým hasicím přístrojem ještě před příjezdem hasičů. Požár ale porušil hadici vzduchového systému. Hasiči přivezli vzduchovou lahev, přiložili k hadici vozidla a provizorně ji naplnili vzduchem, aby kamion mohl pomalu dojet na parkoviště, vzdálené 300 metrů. Vyprošťovací Tatra 815 z Frýdku-Místku nemusel být použita.

Jednoduší zásah měli před středečním polednem hasiči z Ostravy-Fifejd, kteří přijeli s další vyprošťovací Tatrou 815 do čtvrti Mariánské Hory a Hulváky na pomoc Mercedesu s vlekem s brněnskou registrační značkou, který nevybral ostrou zatáčku, vjel do trávy a zapadl. Řidič se chtěl totiž vyhnout silnici s nízko rostoucími větvemi stromů, které by mohly poškodit plachty vozidla, proto chtěl využít úzkou spojku ulic 28. října a Sokola Tůmy. Zpět na komunikaci jej hasičská Tatra vytáhla na tyči.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet