Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Základna logistiky Olomouc má nový web

Základna logistiky Olomouc na začátku listopadu zprovoznila nové webové stránky. Na adrese www.zlol.cz naleznou odborníci i široká veřejnost kompletní informace o její struktuře, úkolech, působnosti nebo samotné činnosti. K dispozici je také fotogalerie.

Základna logistiky Olomouc je účelovým zařízením Ministerstva vnitra – generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR pro skladování, hospodaření a evidenci materiálu. Řídí sklady materiálu, které zabezpečují skladování, ošetřování a obměnu materiálu pro potřeby HZS ČR ale i celého integrovaného záchranného systému.

Toto zařízení se stalo součástí Hasičského záchranného sboru ČR v roce 2001, kdy byla oblast civilní ochrany převedena z působnosti Ministerstva obrany do působnosti Ministerstva vnitra.

Základna logistiky zajišťuje:
• skladování a udržování materiálu vyčleněného pro nouzové přežití obyvatelstva a materiálu pro záchranné a likvidační práce
• skladování materiálu vyčleněného pro ostatní humanitární pomoc
• skladování materiálu vyčleněného do pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv
• součinnost při odesílání humanitární pomoci do zahraničí
• příjem zahraniční humanitární pomoci, její skladování, distribuci a přepravu,
• nakládání s nově pořizovaným majetkem, jeho skladování a distribuce
• poskytování skladovacích a garážových prostorů ve prospěch HZS krajů dle potřeb
• v případě krizových situací a potřeb poskytuje své skladové prostory občanským sdružením a charitativním organizacím
• třídění, evidence, skladování a vyřazování materiálu civilní ochrany
• udržování a skladování využitelného materiálu civilní ochrany pro složky IZS, zejména pro zařízení civilní ochrany

Základna logistiky je hlavně materiálová základna, která je složena z ředitelství v Olomouci a ze 12-ti skladových objektů, rozmístěných na celém území ČR. Nosnými skladovými objekty jsou sklady Drahanovice, Skuteč, Hluboká nad Vltavou, Kamenice u Prahy, Vlastislav, další objekty jsou Vizovice, Tišnov, Kamenice nad Lipou, Velvary, Kroučová, Zbiroh a Nový Bor.

Základna logistiky Olomouc se například v říjnu zapojila do cvičení složek integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje Kosíř 2007, kdy byl materiál nouzového přežití uložený ve skladu v Drahanovicích využit na výstavbu a provozování materiální základny humanitární pomoci. Tam v průběhu cvičení nalezli dočasné útočiště evakuovaní – figuranti, které postihly povodně.

Web: www.zlol.cz

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-wap-
Sdílet