Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu osob z lomu

Ve středu 31. října 2007 v 16:00 hod. začalo prověřovací cvičení jednotek požární ochrany území okresu Liberec. Na jednotnou tísňovou linku 112 byla ohlášena zpráva, že dvě děti uvízly v lomu na Vápenném vrchu v Raspenavě. Jedno z nich údajně krvácelo.

Na udanou adresu byli vysláni profesionální hasiči z Raspenavy, Liberce a dobrovolní raspenavští hasiči, kteří ještě netušili, že nejedou ke skutečné události.

Až po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se v tomto případě jedná pouze o cvičení. Hasiči na místě nalezli dva figuranty. Chlapec, mladý dobrovolný hasič z Raspenavy, představující zraněné dítě ležel pod skálou a druhý figurant visel na skalní stěně na laně. Hasiči okamžitě ošetřili krvácející dítě pod skalní stěnou a raspenavští profesionální hasiči slanili k dalšímu postiženému, který bezvládně ležel na převisu skály přivázaný lanem. Ten se při slaňování uhodil do hlavy a ztratil vědomí. O záchranu muže v bezvědomí se postarala lezecká skupina čety B z požární stanice Liberec. Lezci figuranta spustili za pomoci lezecké techniky na zem, kde ho zafixovali do vakuové dlahy. Poté byl zraněný fiktivně předán lékaři zdravotnické služby. Cvičení bylo ukončeno patnáct minut před osmnáctou hodinou.

Cílem cvičení bylo prověřit tísňovou linku 112, práci operačního střediska HZS Libereckého kraje a postupy při vyprošťování zraněných osob z hloubek. Cvičení probíhalo za ztížených podmínek za soumraku a tím byla zvýšena náročnost zásahu lezeckého družstva.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wap-
Sdílet