Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pardubicích proběhlo krajské kolo HZS Královéhradeckého a Pardubického kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

Parkovací prostory před hypermarketem Globus Pardubice patřily dnes, v úterý 27. května profesionálním hasičům z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Konala se zde regionální soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Soutěže se zúčastnilo vždy jedno družstvo z každého územního odboru HZS Královéhradeckého a Pardubického kraje. Soutěžní tým byl složen z velitele a 3 hasičů. Družstvo tvořili pouze příslušníci HZS. Soutěž byla jednokolová.

Havarované vozidlo s jedním figurantem se mohlo nacházet na kolech, na boku či na střeše a scénář mohl být doplněn o další vozidlo, popřípadě jinou například pevnou překážku nebo jejich kombinaci. Připraveno bylo celkem 9 scénářů dopravních nehod.

A aby to neměli soutěžící jednoduché, připravili organizátoři i zajímavé figuranty – osobu se sluchovým postiženým, cizince a v některém voze se mohly objevit i peníze či zbraň. Se vším si hasiči musí v dnešní době poradit. Družstva tak až do začátku nástupu na start netušila, jaký scénář dopravní nehody je při soutěži čeká.

Vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla a zásah se hodnotily ve třech oblastech

  • taktika
  • technika provedení zásahu
  • první před lékařská pomoc

Výsledky:

Za HZS Královéhradeckého kraje

  1. místo územní odbor Jičín
  2. místo územní odbor Hradec králové
  3. místo územní odbor Náchod
  4. místo územní odbor Rychnov nad Kněžnou
  5. místo územní odbor Trutnov

Za HZS Pardubického kraje

  1. místo územní odbor Svitavy
  2. místo územní odbor Pardubice
  3. místo územní odbor Chrudim
  4. místo územní odbor Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto

Vítězové obou krajů postupují na Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, které se koná 24. června 2014 v Plzni.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vyprošťování tabulka celkem_2014.xls zobrazit online XLS 2 MB