Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zamířili do vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně, cvičně vyprošťovali místního zaměstnance

V pondělí dopoledne vystartovali hasiči na Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. Úkol cvičení zněl – v kaverně na dně sedm metrů hluboké suché jímky se nachází pracovník s podezřením na zranění páteře. Proto na místo dorazila jednotka Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje ze stanice v Šumperku s lezeckou skupinou, která je předurčena pro záchranu osob z takovýchto prostor.

„Potřebovali jsme si ověřit činnosti našich zaměstnanců při vzniku mimořádné události a také spolupráci s hasiči při vyprošťování zraněných osob z těžce přístupných míst,“ říká Vítězslav Chmelař, který je pověřen vedením provozu elektrárny Dlouhé Stráně a doplňuje: „Současně jsme si ověřili funkčnost technických prostředků pro varování a vyrozumění zaměstnanců a osob (rozhlas, megafon, telefon), dále aktivaci členů havarijního štábu elektrárny a v neposlední řadě aktuálnost kontaktů uvedených v havarijním plánu pro informování vnějších orgánů.“

„Havarijní cvičení na PVE Dlouhé Stráně bylo dalším z řady havarijních cvičení, která se každoročně konají na klasických elektrárnách a vodních elektrárnách skupiny ČEZ,“ říká Josef Tisoň specialista havarijní připravenosti ČEZ a vysvětluje: „Téma dnešního havarijního cvičení, záchrana těžce zraněné osoby z prostoru suché jímky jsme vybrali záměrně, neboť tato situace může při provozu elektrárny reálně nastat. Musíme být připraveni i na tento typ mimořádné události, jelikož zaměstnanci provozu elektrárny nejsou vybaveni technickými prostředky pro transport osob z těžko přístupných prostor. Havarijní cvičení je přínosné i pro členy lezecké skupiny HZS Olomouckého kraje, kteří si přímo v terénu nacvičí záchranné postupy a činnosti.“

Součástí cvičení bylo i prověření alternativního způsobu otevření brány na elektrárnu při výpadku proudu pro její elektro pohon. Oba pánové se shodli, že cvičení splnilo svůj účel a určitě nebylo poslední. I když je na podrobné hodnocení cvičení ještě příliš brzy, získané poznatky nezapadnou. Hasiči i pracovníci elektrárny je přenesou do svých dokumentací. Vše se děje s velkou vážností, i když si všichni přejí, ať i další výjezdy jsou jen cvičné.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je držitelem čtyř „nej“. Je vybavena nejvýkonnější reverzní vodní turbínou v Evropě (325 MW), je elektrárnou využívající největší spád v České republice (534 m), z vodních elektráren Skupiny ČEZ má největší celkový instalovaný výkon (650 MW) a je zároveň nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ.

Sdílet