Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřky komplikovaly život na Vsetínsku, v Karolince musel být omezen provoz na železniční trati

Včera se vlna lokálních bouřek a průtrží přesunula ze Zlínska na Vsetínsko. Po patnácté hodině začaly postupně zasahovat jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Horní Jasence, Jablůnce, Vsetíně, Velkých Karlovicích, Hutisku – Solanci a Karolince.

Hasiče zaměstnaly především zaplavené cesty, dvory a zatopené sklepy domů. Na některých místech zasahovaly jednotky až do večerních hodin.

Asi nejvážnější situace nastala v obci Karolinka, kde došlo k zablokování železniční trati naplavenými kládami dřeva. K likvidaci události, která byla na krajské operační středisko zlínských hasičů oznámena v 17:08 hodin, byly postupně vyslány jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína, dobrovolných hasičů z Karolinky a drážních hasičů z Přerova.

Rozvodněný potok strhl větší množství klád dřeva, které zablokovaly železniční svršek a propusť pod tratí. Na žádost velitele zásahu byl zcela zastaven železniční provoz. Ve spolupráci se starostou obce, který zabezpečil kladovku a bagr, se podařilo trať uvolnit a provoz mohl být za zvýšené opatrnosti obnoven.

Tímto zásahem problémy ovšem ještě neskončily. Bylo zjištěno, že trať je zanášena bahnem i na dalších místech a hrozilo také narušení stability jednoho z mostků. Celou situaci řešili drážní hasiči ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami. Z důvodu bezpečnosti by provoz na trati omezen, místy i zcela zastaven.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet