Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři děti byly zraněny po srážce s automobilem v Karviné, učitelka utrpěla psychický šok

Tři posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly dnes (úterý 27.5.) před polednem u dopravní nehody v Karviné. Po tři čtvrtě na dvanáct přijali operátoři ZZS informaci o střetu osobního automobilu s několika dětmi na přechodu pro chodce na ulici Hornická. Pomoci ihned vyjely dva týmy záchranářů z karvinského stanoviště ZZS a také místní profesionální jednotka hasičů. První posádka byla na místě během čtyř minut od nahlášení události.

Ošetřit bylo nutno tři děti, všechny byly při vědomí a mimo bezprostředního ohrožení života. Se záchranáři komunikovaly. Šestiletý chlapec utrpěl středně těžké poranění hlavy, zasahující lékař vyslovil podezření na otřes mozku. Přibližně stejně stará dívka byla ošetřena s poraněním hlavy a dolní končetiny, třetí z pacientů, rovněž dívka, pak s poraněním obličeje a horní končetiny.

Dětem byla na místě poskytnuta přednemocniční neodkladná péče a poté je posádky ZZS transportovaly do nemocnice v Karviné, kde byly předány na dětské ambulanci a jednotce intenzivní péče.

Ošetřit bylo nutno také třiačtyřicetiletou učitelku, jež děti v době incidentu doprovázela. Neutrpěla fyzické poranění, ale jevila známky akutní stresové reakce na prožitou událost.

O postiženou se starala interventka ZZS, která k události přijela v posádce rychlé zdravotnické pomoci. Poté, co ženě poskytla první psychickou pomoc, nebyl nutný její transport do zdravotnického zařízení a mohla být ponechána na místě zásahu.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet