Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O zadýmení v Temelíně bylo informováno i Rakousko, dřevěné piliny se však nevznítily

Odpoledne došlo v areálu Jaderné elektrárny Temelín k zadýmení dřevěných pilin. Vznícení ale nenastalo, konstatovali temelínští hasiči, kteří na místo dorazili do jedné minuty od svolání. Událost neohrozila chod ani bezpečnost elektrárny. Finanční škoda nevznikla. O celé záležitosti byla informována rakouská strana.

K zadýmení pilin došlo v silu u truhlářské dílny, které je od hlavních výrobních bloků a bezpečnostních systémů vzdáleno asi půl kilometru. Stalo se tak při úpravě dřevěných palet pro transport materiálu. Šířka palet se zmenšovala o jeden centimetr. Při řezání odlétl rozžhavený hřebík z palety do odsávání okružní pily a dostal se až do sila pilin, kde způsobil jejich zadýmení.

Pracovníci dodavatele, kteří práce prováděli, správně zareagovali a neprodleně informovali temelínské hasiče. Ti silo prohlédli a propláchli ho zhruba 120 litry vody. Vše bylo hotovo do 14 minut od ohlášení podezření.

Je to další ukázka toho, jak citlivě je nastaven systém výměny informací mezi provozovatelem, jaderným dozorem a následně Rakouskem. Nikdo nebyl zraněn, žádné zařízení se nepoškodilo. Znehodnotily se pouze piliny, které byly určeny k odvozu do sběrného dvora, kde nakonec stejně skončí.

O události byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který v souladu s Dohodou z Melku předal informaci Rakousku. Temelín je v tomto směru světovým unikátem. Kvůli žádné jiné elektrárně na světě neprobíhá komunikace mezi dvěma státy do takového detailu.

Od roku 2007 je to teprve třetí ostrý zásah temelínských hasičů v areálu elektrárny Temelín. Právě před sedmi lety vyjížděli k prasklé zářivce a ohořelé elektroinstalaci na jednom z pomocných systémů. Ani v jednom případě na plameny nenarazili. Událost je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, protože nemá vliv na provoz elektrárny a jadernou bezpečnost.

Sdílet