Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nad Novojičínskem se přehnaly bouřky, sirény varovaly obyvatelstvo před zátopovou vlnou

Celkem na více než 20 místech zasahovali a zasahují hasiči (profesionální i dobrovolní) v Moravskoslezském kraji v souvislosti s dnešními silnými bouřkami, které sebou přinesly bleskovou povodeň na Novojičínsko.

Největší problémy byly v Novém Jičíně a jeho místních částech (Žilina, Bludovice, Loučka) a v Životicích u Nového Jičína, kde dokonce vystoupila řeka Jičínka z břehů a musela být uzavřena silnice spojující Nový Jičín a Frenštát pod Radhoštěm.

Na řece Jičínce byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, v současné době již platí nižší, tedy 2.stupeň povodňové aktivity dle měření Povodí Odry. V této chvíli je silnice dle mých informací již průjezdná, jelikož voda rychle klesá.

Dále jsme měli hlášeny problémy podél vodních toků Zrzávka a Grasmanka. Hasiči také varovali prostřednictvím sirén systému vyrozumění a varování obyvatele podél vodních toků Jičínka, Zrzávka a Grasmanka, byl spuštěn signál varování „všeobecná výstraha – zátopová vlna“. Tato oblast byla zasažena v roce 2009 bleskovými povodněmi, které způsobily obrovské materiální škody a vyžádaly si také oběti na životech a zraněné.

Hasiči zasahovali nejvíce u odstraňování překážek na vodních tocích, kdy čistili propustě a mosty od naplavenin, které přinesla velká voda. Dále prováděli čerpání vody ze sklepů a níže položených míst, v několika případech prováděli odčerpávání vodních lagun a také usměrňovali tok vody tak, aby nedocházelo k ohrožení majetku občanů.

Například v místní části Nového Jičína – Loučce museli hasiči najít a otevřít několik kanálových vpustí, aby voda rychleji odtékala. Jednalo se o vodu z polí, která zde natekla do prostor sídliště. Byl prováděn rovněž monitoring vodních toků. Celkem jsme zasahovali v několika desítkách případů na zhruba 15 místech na Novojičínsku, ostatní části kraje byly zasaženy minimálně. Mám hlášeny 3 události na Opavsku, 2 v Ostravě a 1 na Bruntálsku. Naštěstí nemám hlášeny žádné zranění ani oběti na životech!

Hasiči dnes také pokračovali s odklízením následků včerejších bouřek, které postihly větší oblast Moravskoslezské­ho kraje.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet