Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velvarští hasiči oslavili 150 let svého vzniku

Nejstarší český dobrovolný hasičský sbor ve Velvarech oslavil 150.výročí svého vzniku. První částí oslav byla putovní výstava historických hasičských praporů a z historie sboru, o které jsme již informovali v měsíci dubnu. V den založení sboru 22.května se členové sboru sešli na slavnostní valné hromadě, která se konala na stejném místě jako před 150 lety – v hostinci Na Sladovně. Po připomenutí historie sboru a poděkování zesnulým členům, převzalo přes 50 členů ocenění za svou aktivní práci pro sbor a pamětní medaile.

Hlavním dnem oslav byla sobota 24.května, kdy se účastníci oslav sešli na velvarském náměstí. Mezi významné hosty patřil senátor a hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, poslankyně parlamentu ČR Věra Kovářová, starostka města Velvary Jitka Linhartová, Dan Jiránek, předseda svazu měst a obcí ČR, starosta SHČMS Karel Richter, generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba, generální ředitel HVP Josef Kubeš a další hosté. Oslav se zúčastnilo celkem 67 sborů a hasičských jednotek z celých Čech, které si přivezly s sebou 45 praporů, na které obdržely pamětní stuhy.

Sám velvarský sbor obdržel řadu ocenění a mimo jiné 6 pamětních stuh na svůj prapor. Čtyři hasičské sbory obdržely dekrety o svém prvenství v založení. SDH Velvary na českém území, Zákupy na bývalém německém území, Velké Meziříčí na Moravě a Kylešovice ve Slezsku. Hlavní projev ke 150. výročí českého dobrovolného hasičstva přednesl Karel Richter.

Slavnostní průvod s prapory poté vyrazil na místní hřbitov, kde byly položeny věnce ke hrobu zakladatele českého dobrovolného hasičstva Karla Krohna. Následovala prohlídka modernizované hasičské zbrojnice místního sboru. Členové výkonného výboru SHČMS se sešli na slavnostním setkání také v památném hostinci Na Sladovně.

Slavnostní náladu po celý den udržovala hasičská hudba Vranovanka z obce Vranov na benešovsku. Mezi ukázkami historické techniky na náměstí zaujaly parní stříkačky ze Semil a Roztok u Jilemnice, koněspřežná stříkačka R.A.Smékal velvarského hasičského sboru a vozidlo Laurin a Klement 135 hasičů z Prčic na příbramsku. Na náměstí pak dorazilo vozidlo 6.propagační jízdy SHČMS, která projelo liberecký kraj a do Velvar přijelo z Mělníka. Přivezlo historický praporec a účastníky jízdy přijala starostka města Jitka Linhartová. Dále přijala družební hasičský sbor z Opavy-Palhance, se kterým velvarský sbor udržuje přátelské styky od povodní v roce 2002.

Po vystoupení mladých hasičů SDH Velvary se rozeběhly ukázky moderní hasičské a záchranářské techniky. Nechyběla ani ukázka zásahové jednotky Policie ČR Středočeského kraje, techniky HZS ČR, HZSP podniku Synthos Kralupy n/Vlt., HZSP ČEZ, a letištního speciálu Panther z letiště V.Havla v Praze. Všechny ukázky shlédlo velké množství diváků a návštěvníků města. Oslavy byly zakončeny večerní taneční zábavou na náměstí.

Sbor dobrovolných hasičů Velvary děkuje všem sborům, jednotkám hasičů, partnerům a sponzorům oslav za pomoc a účast na oslavách, které se vydařily.

Libor Šulc – SDH Velvary
Sdílet