Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň připravil o střechu nad hlavou 16 lidí

Po sobotní půlnoci (3. 11. 2007) vyjížděla Terénní krizová služba na žádost hasičů k požáru rodinného domu ve Strahově na Tachovsku. Oheň zničil střechu a půdní prostory, spodní patro bylo následně poškozeno zplodinami a hasební vodou.

Dům, který bude dlouhodobě neobyvatelný, tak muselo v chladné noci opustit 16 lidí včetně tří rodin s malými dětmi. Krizový tým plzeňské diecézní charity jim na místě zásahu poskytl psychickou podporu a pomohl s jejich odvozem k příbuzným do nedalekých Slavic.

Ráno pracovníci Terénní krizové služby znovu přijeli do Strahova na koordinační schůzku se starostou obce a zasaženými rodinami. Přivezli potraviny a hygienické potřeby pro děti. Starosta vyplatil zasaženým okamžitou finanční pomoc na nákup potravin. Krizový tým Charity informoval o potřebách rodin starostu Bezdružic a domluvil s ním vyplacení sociální dávky. Zasaženým, kteří zůstali zcela bez prostředků, poradili s postupem při získání finanční pomoci a informovali je rovněž, jak mohou získat náhradní doklady, které také shořely.

Společně potom ve spolupráci se starosty přilehlých obcí, začali shánět náhradní ubytování. Informován byl rovněž ředitel Městské charity Plzeň, který nabídl jedné rodině pokoj v sociální ubytovně. Další možnosti v okolí jsou zatím v jednání. Zasažení během víkendu zůstali u příbuzných.

Foto s dobrovolníkem krizového týmu Charity ze zasaženými před vyhořelým domem ve Strahově: TACHOVSKÝ DENÍK/Miloš Němec

Karel Šimr
zástupce vedoucího Terénní krizové služby DCH Plzeň

-wap-
Sdílet