Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V historickém centru Berouna hořela elektronika v bytě, do nemocnice záchranáři převezli obyvatelku i s dcerou

Ve středu 28. 5. 2014, patnáct minut před sedmou hodinou ranní přijalo KOPIS Kladno tísňové volání o požáru v bytě v ulici Hornohradební v historickém centru Berouna. Na místo požáru byla ihned povolána jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou CAS 20 IVECO, CAS 15 MERCEDES BENZ a AZ 30 IVECO. Na místo také vyjel velitel čety

s VeA ŠKODA YETI. Hasiči na místě požáru byli 3 minuty po vyhlášení poplachu.

Velitelem zásahu bylo zjištěno, že se jedná o požár v dětském pokoji v bytě v prvním patře. Z bytu ještě před příjezdem jednotky stihla utéct jeho uživatelka spolu se svou dvouletou dcerkou. O obě se až do příjezdu ZZS starala hlídka PČR, která jim poskytla azyl ve svém služebním voze. Záchranáři obě odvezli do nemocnice na ošetření kvůli možnému nadýchání se zplodin hoření.

Hasiči na místě zjistili, že v dětském pokoji hoří elektronika a knížky na dřevěné skříňce. Přitom došlo k silnému zakouření celého bytu. Dále se kouř dostal i do sousedního bytu na patře. K likvidaci požáru použili dvou vysokotlakých proudů z obou CAS (jeden po schodišti a druhý po žebříkové sadě AZ 30).

Nad ohniskem požáru bylo nutné rozebrat sádrokartonový strop a odhalit jeho dřevěnou konstrukci, která byla za pomoci termovizní kamery prohlédnuta. Na nucené odvětrání bytu byl nasazen elektrický ventilátor z CAS 20.

Lokalizace požáru byla provedena v 07:09 hodin a celková likvidace požáru byla provedena po posledním průzkumu teploty dřevěných konstrukcí v 8:06 hodin. Během zásahu hasiči vynesli živého domácího králíčka v kleci, kterého předali do nedaleké cukrárny do opatrování.

Příčina vzniku požáru a konečná výše škody je v šetření HZS Beroun a PČR OO Beroun.

mjr. Ing. Milan Provazník
vrchní komisař, pracoviště IZS a služeb
HZS Středočeského kraje územní odbor Beroun
Sdílet