Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Středočeském kraji hasiči zasahovali kvůli vodě 150×, v obci Zduchovice se protrhla hráz rybníku

Od půlnoci hasiči Středočeského kraje až do 18. hodiny vyjeli ke 150 událostem (běžně je 40 události za 24 hodin). Od půlnoci déšť komplikoval život lidem především v Příbramském okrese – zaplavoval sklepy, garáže, kotelny, voda z polí ucpávala kanalizaci a dostávala se na zahrádky i do domů.

Během dne místní přívalové deště komplikovaly život lidem i v dalších okresech, i když počty výjezdů hasičů se v jednotlivých okresech značně lišily. Např. Příbramsko 20, Kolínsko 10, Mělnicko 8, Berounsko 6.

Kolem 17. hodiny vydatný přílivový déšť zcela ochromil Kolínsko – množství vody nestačila brát kanalizace, voda se dostávala do domů, výtahových šachet, restaurací, sklepů, zahrádek, voda se valila po silnici, přetékaly potoky.

Nahlášených bylo 7 desítek žádostí o pomoc s čerpáním vody.


Zhruba v 8:30 došlo po vydatném dešti k protržení hráze na rybníku Linhart v obci Zduchovice, i přesto že se stanici HZS Příbram podařilo v osm hodin uvolnit zdymadlo uvedeného rybníka.

Kvůli protržení hráze došlo k povodňové vlně, která následně způsobila povodeň v obci Kamýk. Povodňová vlna strhla meandry potoku, které byly součástí zahrádek a pozemků jedné ulice ve stráni pod potokem. Některé pozemky se vlivem tohoto sesunuly.

Na místo byla vyslána technika ZÚ Zbiroh – UDS Tatra. Provedla vysvahování protržené hráze rybníka Linhart, na místě dále zasuje speciální technika z ÚO Kutná Hora – Bobcat s čistící sadou. Dále probíhá spolupráce s SÚS Příbram.

Dále došlo k sesuvu půdy mezi Zduchovicemi a Kamýkem. Ve větším rozsahu pak mezi obcemi Kamýk a Velká – zde došlo k sesuvu na a přes silnici. U této události zasahuje speciální technika z Kutné Hory. U dvou mostů došlo k náplavě stromů a větví, vyčištěno bylo technikou UDS a technikou Lesů ČR s bagrem.

Traktor majitele pozemku, kde byl stržený svah, je v korytě zduchovického potoka – je převrácený na bok, bez úniku kapalin a nyní se řeší jeho vyproštění.

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet