Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů pokračuje: Na Jesenicku voda zatopila 7 obcí, v Mikulovicích vytopila více jak 100 domácností

Desítky profesionálních a dobrovolných hasičů jsou stále nasazeni při pomoci po vydatných srážkách s přívalovým deštěm, který během několika hodin způsobil bleskové záplavy v sedmi obcích na Jesenicku. Voda způsobila problémy i na většině komunikacích vedoucích k obcím postižených vodou, jmenovitě Česká Ves, Zlaté Hory, Písečná, Velké Kunětice, Mikulovice, Zlaté Hory Ondřejovice a Supíkovice.

Voda většinou přišla z polí, místní potoky či říčky, běžně bez vody, se proměnily v několika metrové běsnící koryta. Převážné místní dobrovolné jednotky s obětavými obyvateli postižených obcí stavěly provizorní hráze z pytlů s pískem, plechů, obrubníků a dalších tak aby zabránili zaplavení obydlí.

Hasiči na třech místech zajistili přípravu pytlů s pískem, v Jeseníku v technických službách a dále ve Zlatých Horách a České Vsi. Prakticky ve všech sedmi postižených místech jsou nasazeny plovoucí či jiná čerpadla a provádí se odstraňování větších vodních lagun. Komplikace voda způsobila i na železnici, v Mikulovicích voda podemlela trať a provoz do odstranění problému byl zastaven.

Ve Zlatých Horách místní části Ondřejovicích místní jednotka zachránila může z vozidla uvězněného v proudu vody zaplavené komunikace. Evakuace třiceti dětí z tábory proběhla v obci Vidnava, místní část Velká Kraš, ve spolupráci se starostkou obce Vidnava bylo zajištění náhradní ubytování v nedalekém penzionu.

Spoustě domácností byla poskytnuta pomoc v nejkritičtějších chvílích kdy voda zatopila domy i do výšky jednoho metru.

Voda v jednotlivých obcích zatopila:

  • Česká Ves – 5 domů
  • Zlaté Hory – 10 domů
  • Písečná – 10 domů
  • Velké Kunětice – 10 domů
  • Mikulovice – cca 100 domů

a dále studny v :

  • Zlaté Hory Ondřejovice – 10 s pitnou vodou

podemleté komunikace:

  • Supíkovice
  • Ondřejovice
  • Mikulovice

Velké starosti hasičům dělá také rybník v České Vsi, je zde nasazeno několik čerpadel, hrozí zde protržení hráze, to by znamenalo velké komplikace, v blízkosti je zde několik rodinných domků.

Situace na tocích dosahovala až třetího povodňového stupně a to Černý potok, aktuálně je na prvním stupni. Vidnávka dosahovala rovněž třetího stupně, aktuálně je rovněž na prvním stupni. Na řece Bělá hladina dosahovala druhého stupně, aktuálně je rovněž bez nebezpečí.

K pomoci ze situací na místo dorazila také těžká technika ze stanice v Olomouci a ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína. Tato pomoc bude nasazena po rozednění, k odstraňování naplavenin a další pomoci.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet