Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odborná příprava ostravských velitelů

Ve dnech 2.-3.11. 2007 pořádal HZS Moravskoslezského kraje, územní odbor Ostrava, cyklickou odbornou přípravu pro velitele jednotek a velitele družstev z jednotek SDH okresu Ostrava. Místem konání byla Ústřední hasičská škola SHČMS v Jánských Koupelích.

Do dvoudenní odborné přípravy se zapojilo celkem 22 jednotek SDH (kategorie JPO II a JPO III), které byly zastoupeny 56 veliteli.

Zástupce krajského operačního a informačního střediska HZS MSK seznámil velitele se záměrem nového svolávacího systému pro jednotky SDH, který by měl být jednotný pro všechny jednotky v kraji. Rovněž s nimi probral otázky povolávání jednotek k jednotlivým druhům událostí, komunikaci s operačním střediskem pomocí radiostanic a další záležitosti.

V dalším bloku vyslechli velitelé podrobný výklad zástupců strojní služby k zásadám bezpečné jízdy, hovořilo se o pravomocech velitelů a také byly rozebrány otázky případných pojistných událostí, postupy při dopravních nehodách a jiné problémy.

V pátek odpoledne pokračovala odborná příprava tématem dekontaminace osob a techniky v podmínkách jednotek SDH, byla doplněna praktickou ukázkou a nácvikem dekontaminace. V této praktické části předvedla velitelům firma ZAHAS možnosti ohňového trenažéru, který vyrábí pro výcvik hasičů. Závěr prvního dne patřil tématu příhraniční spolupráce s jednotkami požární ochrany Polska s Slovenské republiky.

Druhý den byly na programu nové metodické listy cvičebního a bojového řádu, výklad řádu technické služby a chemické služby, vyplňování zpráv o zásahu a další organizační záležitosti.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet