Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Své dovednosti ve vyprošťování změřili hasiči Zlínského a Olomouckého kraje, počasí ale soutěži nepřálo

Na jedné straně parkoviště srovnaná řada vraků osobních vozidel, na straně druhé hloučky hasičů v zásahových uniformách, skupina rozhodčích a organizátorů soutěže. O kousek dál pak stála zaparkovaná zásahová vozidla jednotlivých družstev. To byl obrázek dnešního rána z prostoru před bývalou radnicí ve Valašském Meziříčí.

V 09:00 hodin bylo vše připraveno k zahájení XIX. ročníku oblastního kola soutěže jednotek požární ochrany Zlínského a Olomouckého kraje ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Po slavnostním zahájení za přítomnosti čelních funkcionářů HZS Zlínského a Olomouckého kraje a představitelů města Valašského Meziříčí, se na pomyslnou startovní čáru postupně postavila soutěžní družstva profesionálních hasičů ze Zlína, Kroměříže, Valašského Meziříčí, Uherského Brodu, Olomouce, Přerova, Zábřehu na Moravě a dobrovolných hasičů z Karolinky.

Organizátoři soutěže připravili pro každé družstvo odlišný scénář dopravní nehody osobních vozidel. Ta byla různě převrácena na boky, střechy nebo byla do sebe navzájem zaklíněna. Zásah hasičům také znesnadňovaly různé překážky, které komplikovaly jejich přístup k vozidlům. V jejich vracích byli umístěni figuranti, kteří simulovali zraněné a zaklíněné osoby. Vše mělo navodit okolnosti skutečných dopravních nehod, u kterých hasiči každodenně zasahují.

Na činnost každého družstva dohlíželi rozhodčí, kteří hodnotili taktiku zásahu, jeho technické provedení a také i způsob a kvalitu poskytované předlékařské pomoci zraněné osobě. Jednotlivé činnosti pak byly bodovány a hodnoceny i z pohledu času, za který družstvo dokázalo vyproštění osoby zvládnout.

Soutěž také jako každý rok přilákala řadu diváků z řad obyvatel Valašského Meziříčí, a to od těch nejmenších až po seniory, kteří se zájmem sledovali dovednosti soutěžících hasičů. Snad jen počasí mohlo být k soutěžícím a divákům přívětivější.

Se všemi nástrahami soutěže se dnes nejlépe vyrovnali profesionálové z centrální stanice Zlín. Právě jim patřila zlatá příčka. Stříbro si odnesli profesionální hasiči ze stanice Uherský Brod a třetí příčka patřila profesionálům ze Zábřehu na Moravě. Celková výsledková listina je součástí přílohy.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet