Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální hasivo Fire Ade 2000 si vyzkoušeli podnikoví hasiči z tušimického dolu, hasili s ním dopravník na uhlí

Firma Toras předvedla ukázku speciálního hasiva Fire Ade 2000 v areálu firmy Doly Nástup Tušimice. K hašení byl připraven dopravník uhlí. Při požáru dopravníku a jeho gumových částí mají místní hasiči problémy hašením pomocí standardních hasiv.

Předností hasiva Fire Ade je v rychlém odvodu tepla z hořícího předmětu a tím zabránění opětovnému vzplanutí. K ukázce bylo použito hasivo přimísené ve vodě v poměru 0,25% . Bezprostředně po uhašení dopravníku bylo možné se pásu dotknout holou rukou.

FireAde 2000 dosahuje znatelného a rychlého snížení teploty. Vzhledem k vysoce účinnému smáčedlu, použitému ve výrobku, je objem FireAde 2000 nutný pro ochlazení o 1 °C značně nižší, než objem obyčejné vody, potřebný pro stejný pokles teploty.

Hasivo FireAde 2000 je víceúčelový hasicí a likvidační prostředek. FireAde 2000 odstraňuje nutnost skladovat několik různých hasiv pro různé druhy požárů. FireAde 2000 byl vyvinut speciálně pro hašení a likvidaci úniků nebezpečných látek v průmyslu, kde se používají stabilní nebo přenosná zařízení.

I když FireAde 2000 není specificky formulován jako pěna, při použití v pěnotvorném zařízení vytvoří a udržuje pěnový příkrov ohně a účinně jej zbaví kyslíku odstraněním nebo odloučením hořlavých látek emulgací nebo uzavřením uhlovodíků. Ty se tím účinně denaturují a zamezí se tak vznícení nebo opětovnému vznícení hořlavých látek.

Tradiční pěna pouze potlačí páry, ale celistvost pěnové pokrývky zůstane zachována. Vzdušné páry, uvolňované do ovzduší, nejsou pěnou ovlivněny. Schopnost FireAde 2000 obalit molekuly uhlovodíků a zachovat toto obalení nejméně po dobu 24 až 48 hodin převyšuje jakoukoliv tradiční pěnu.

V současné době je hasivo FA 2000 používáno u HZS Středočeského kraje na stanici Benešov, kde jsou s ním hasiči spokojeni a jeho vlastnosti byly ověřeny u několika zásahů. O hasivu Fire Ade 2000 jsme přinesli v minulosti samostatný článek.

Sdílet