Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň zničil tuny kukuřice

Pět tun kukuřičného zrna zničil dnes v noci požár v sušičce zrnin v obci Bavory na Břeclavsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen pět minut po půlnoci a na místě zasahovalo osm jednotek hasičů – profesionální ze stanic v Břeclavi a Mikulově, a dobrovolné jednotky z Březí, Lednice, Perné, Sedlece, Valtic a Vranovic.

Oheň vypukl v části čtyřkomorové sušičky, a žár a kouř se rozšířil na celý prostor zařízení, v níž zemědělci sušili pět tun kukuřičného zrna. V silně zakouřeném prostředí bylo nutné zrno ručně rozhrabávat a pomocí nakladače vyvážet k dohašení mimo sušičku. Požár se podařilo dostat pod kontrolu 19 minut po jedné hodině, likvidaci hasiči ukončili ve 4.37 hodin. Zásah zabránil rozšíření požáru na sousední silo. Příčina vzniku požáru je v šetření, podle dosud zjištěných poznatků oheň zřejmě způsobila technická závada. Škodu na zničené kukuřici a poškozené technologii vyšetřovatel předběžně stanovil na 50 tisíc korun.

K požáru rychlíkové lokomotivy expresu Brněnský drak hasiči ráno vyjížděli do stanice Skalice nad Svitavou na Blanensku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 6.27 hodin a na místo vyjelo pět požárních jednotek – profesionálních hasičů ze stanice Blansko, podniková jednotka hasičů Českých drah a tři dobrovolné jednotky z Boskovic a Svitávky. Z motorového prostoru lokomotivy vlaku jedoucího z Brna do Prahy se začalo kouřit zhruba sto metrů od stanice. Strojvedoucí stroj zastavil a železničáři soupravu odtáhli do stanice, odpojili od vlaku a rychlík pokračoval v cestě s náhradní lokomotivou. Žhnoucí zařízení v motorovém prostoru hořící lokomotivy se podařilo uhasit ručními hasícími přístroji. Hasiči v dýchací technice lokomotivu odvětrali od kouře. Při požáru nebyl nikdo zraněn, způsobená škoda zatím nebyla vyčíslena a bude stanovena až po odborné prohlídce stroje. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.

K požáru trávy a klestu vyjížděli hasiči v noci do obce Suchý na Blanensku. Oheň zpozoroval a ohlásil náhodný svědek ve 4.32 hodin. Na místo vyjely čtyři požární jednotky – profesionální ze stanice v Boskovicích a dobrovolné z Benešova, Žďárné a Okrouhlé. Požár zachvátil plochu o rozměrech zhruba deset krát patnáct metrů, na níž kromě travnatého porostu hořela i metrová hromada klestu. Protože požár se u zdejšího kempu rozhořel v těsné blízkosti mladého smrkového lesa, hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy a k jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody z čerpacího stanoviště u místního rybníka. Oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 5.43 hodin, likvidaci ukončili v 6.15 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů ze Suchého. Požár nezpůsobil žádnou škodu.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet