Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havrana spoutal drak

Loni v prosinci museli ostravští profesionální hasiči zachraňovat dospělého havrana, kterého spoutaly silonové nitě draka na stromě přímo nad rušnou křižovatkou v Ostravě-Hrabůvce. V pondělí 5. 11. 2007 odpoledne byli požádáni jejich kolegové z Karvinska, aby přijeli osvobodit podobně uvězněného havrana na topol do Horní Suché.

Tentokrát byl havran opět zamotán do silonových nití na vzrostlém topolu u základní školy v Horní Suché (okres Karviná). Na trápícího se ptáka upozornil hasiče ředitel školy v pondělí po poledni. Ke škole byla vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Havířově, s hasiči vyjel také automobilový žebřík AZ 30 IFA. Ten však musel být poslán zpět na základnu, protože se nedostal do úzkého školního dvora.

Okamžitě bylo proto povoláno lezecké družstvo z havířovské stanice. Hasiči použili výsuvný žebřík, po němž vylezl jeden z hasičů po topolu deset metrů nahoru. Na další čtyři metry nahoru použil stupadla. Výš už byl kmen i větve topolu nebezpečně tenké.

Proto hasič v závěru akce použil teleskopickou tyč s podběrákem. Už pouhý kontakt podběráku s větví, na níž byl uvězněn havran za jedno z křídel, stačil trochu nadlehčit a uvolnit sevření silonových nití. To černému ptákovi stačilo, aby se vysmekl a doplachtil na zem.

Tam jej opatrně hasiči vzali do rukou, opatřených rukavicemi. Havran nebyl agresivní, zřejmě vycítil, že mu hasiči nechtějí ublížit. Navíc měl poraněné křídlo, proto jej hasiči odvezli k odborníkům – do veterinární ordinace v havířovské čtvrti Prostřední Suchá. „Zachraňoval jsem už i poštolky, ale havran je to první za třiadvacet let služby,“ zavzpomínal velitel zásahu.

Zásah tak byl stejně úspěšný jako před rokem v prosinci, kdy musela být dokonce na chvíli zastavena doprava na světelné křižovatce Plzeňské a Čujkovovy ulice. Černý pták ale před rokem vyvázl bez zranění, proto tehdy mohl dostat ihned svobodu a spokojeně uletěl.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet