Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik čpavku v Opavě byl naštěstí jen cvičením, prověřilo i silniční uzavírku v dopravní špičce

Pět jednotek hasičů (více než 3 desítky hasičů), další složky integrovaného záchranného systému a také Krizový štáb Opava se zapojili do pátečního odpoledního taktického cvičení složek IZS v Opavě se simulací úniku amoniaku z areálu firmy Bidvest. Firma si vyzkoušela evakuaci několika desítek zaměstnanců.

Hasiči v protichemických oblecích z areálu zachraňovali tři zraněné osoby, které pak musely projít dekontaminací. Frekventovaná Těšínská ulice byla téměř hodinu zcela uzavřena pro silniční dopravu, a to v obou směrech.

Amoniak unikl z jedné z výrobních hal v areálu firmy, sousedící s centrem Opavy. Z firmy bylo evakuováno několik desítek zaměstnanců, kteří pak čekali na záchranu tří kolegů (2× figurant, 1× figurína) a poklesy hasiči naměřených hodnot amoniaku pod přípustnou mez bezpečně daleko mimo areál – u autobusové zastávky.

Na místo úniku vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – Opava a mobilní operační středisko z Ostravy, s nimi tři jednotky dobrovolných hasičů – Opava-Kylešovice, Opava-Komárov a Hradec nad Moravicí. Velitelem zásahu byl profesionální hasič z HZS MSK. Vytvořil si pro řešení všech situací štáb, v němž byly zastoupeny všechny důležité složky IZS a Krizový štáb Opava.

Hasiči postavili dekontaminační sprchu a část z nich se převlékla do protichemických obleků. Protože je amoniak vedle silné možnosti intoxikace osob i žíravý a především po reakci s potem může lidskou kůži popálit, nestačí pro bezpečnost zasahujících hasičů dýchací přístroj.

První zraněná byla popálená zvláště na rukou, hasiči ji předali zdravotníkům ZZS MSK. Pro dalšího zraněného zaměstnance museli hasiči v protichemických oblecích do areálu – ležel mezi stavebním materiálem. Pro třetího zraněného museli po nastavovacím žebříku na střechu výrobní haly, kde ho položili na páteřní desku a sundali po žebříku na zem. Oba museli projít dekontaminací, teprve potom mohli být ošetřeni a předáni ZZS MSK.

Policie ČR hlídala vjezd do amoniakem ohrožené Těšínské ulice na několika stanovištích, Městská policie Opava varovala okolní obyvatelstvo mluveným slovem pomocí mobilních sirén, umístěných na služebních vozidlech.

Součástí cvičení bylo prověření uzavírky během dopravní špičky. Vozidla byla odkláněna objízdnými trasami.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet