Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Slovakia 2014: Hasiči opět soutěžili v Banské Bystrici, oba čeští závodníci se umístili v první desítce

V sobotu 7. června 2014 uspořádalo Krajské ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Banské Bystrici spolu s organizačními partnery ve městě pod Urpínem již sedmý ročník mezinárodní soutěže dobrovolných a profesionálních hasičů TFA Slovakia 2014.

Zároveň pro návštěvníky byl připraven doprovodný program, jako například prezentace současné a historické hasičské techniky, ukázky zásahové činnosti příslušníků Hasičského a záchranného sboru při požárech a nebo záchraně z výšek. Nechyběly ani soutěžní disciplíny TFA pro nejmenší návštěvníky.

Na start soutěže se postavilo celkem 43 hasičů ze Slovenska, Polska, Maďarska. Českou republiku reprezentovali bratři Jiří a Martin Štáblovi.

Soutěžící v zásahovém kabátu, přilbě, ve sportovních kalhotách (kraťasy, elasťáky) a ve sportovní obuvi startovali ve dvou paralelních drahách a celkem ve čtyřech disciplínách. První disciplína (hadice) se uskutečnila v parkovací zóně Europa Business Center. Tato disciplína obsahovala roztažení 8 ks hadic B na vzdálenost 80 metrů a potom smotání dvou hadic B do kotouče.

Druhá disciplína (překážková dráha) se uskutečnila před vchodem do Europa Shopping Center. V této disciplíně soutěžící zápasili se 6 kg kladivem, kterým 100 krát udeřili do hammerboxu, dále přenášeli 80 kg figurínu na vzdálenost 60 metrů a překonávali za pomocí lana 3 metry vysokou bariéru.

Třetí disciplína (věž) se znovu uskutečnila v parkovací zóně Europa Business Center, kde byla postavená 10metrová věž. V této disciplíně soutěžící opírali hasičské žebříky do vyznačeného prostoru, vystoupili po schodech na 10 m vysokou věž se zátěží, která představovala 20kg kanystr v každé ruce, dále vytáhli dvě smotané hadice o celkové váze 25 kg, které byly připevněné na konci lana a nakonec našroubovali hubici na proudnici.

Poslední disciplína (schody) proběhla ve výškové budově Europa Business Center. Při této disciplíně si každý soutěžící sáhl na dno svých sil, vyběhl do 22. poschodí (400 schodů) nejvyšší budovy v Banské Bystrici.

Martin s časem 7:47 minut obsadil 5.místo v kategorii M18 a celkové 8.místo v absolutním pořadí.

Jirka s časem 7:43 minut obsadil 3.místo v kategorii M18 a celkové 6.místo v absolutním pořadí.

Sdílet