Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili ve Studénce parkurového koně ze strouhy

Hasičům z Novojičínska mohou být vděční majitelé vysloužilého parkurového koně za jeho včasné vytažení z odvodňovací strouhy, která odvádí vodu z polí u Studénky v místech, zvaných Nová Horka. Kdyby dostatečně rychle nepřijel vyprošťovací speciál Tatra z Nového Jičína a hasiči by se pak neodvážili vystresovaného koně podvléci zvedacími popruhy, postarší klisnička by nemusela pobyt ve velmi studené vodě přežít.

Na tísňové lince hasičů se ozvala úpěnlivá prosba o pomoc při vytažení klisničky o hmotnosti přes 600 kilogramů, která zapadla až po břicho do polní strouhy plné vody. Šlo o bývalého parkurového koně, který odešel po poškození vazů do koňské penze.

Do polí u Studénky (okres Nový Jičín) okamžitě vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bílovci a jednotka dobrovolných hasičů ze Studénky. Hasičům bylo hned po příjezdu ke strouze jasné, že to bez jeřábu, nebo hydraulické ruky vyprošťovacího automobilu nepůjde.

Do příjezdu dodatečně přivolaného vyprošťovacího speciálu na podvozku Tatra 815 ze stanice HZS MSK v Novém Jičíně se hasiči snažili klisnu přidržovat, aby se nenořila hlouběji do vody. Hrozilo totiž její podchlazení a následná smrt. Ani podvlékání popruhů pro vyzvednutí koně nebylo bez problémů, protože vystresovaná klisna s kvalitními kopyty sebou začala nepříjemně cukat. I když ji uklidňovali mladý muž s ženou, majitelé koně.

Vše se nakonec podařilo bez zranění hasičů a klisna byla během 20 minut vyzvednuta na suchou a pevnou zem. Ještě pět minut ji museli zachránci „rozcházet“, protože měla problémy s udržením rovnováhy. Pak se zřejmě z nejhoršího oklepala a hasiči mohli odjet na své základnu s hřejivým vědomím, že opět pomohli jednomu živému tvorovi…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet