Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejner v řece a záchrana kotěte

Kontejner na tříděný odpad starého papíru dnes dopoledne vytahovali hasiči z řeky Svratky v Brně. Nález plného kontejneru o obsahu 1100 litrů v řece dva metry od břehu na Táborského nábřeží na operační středisko HZS ohlásil krátce před 9. hodinou pracovník firmy SAKO

. Na místo vyjela jednotka hasičů ze stanice v Bauerově ulici a velitel zásahu přivolal i vyprošťovací automobil MAN. Ke kontejneru, který do řeky ze strmého, pět metrů vysokého břehu zřejmě hodili vandalové, se po obslužných schodech spustili dva hasiči. V gumových, brodeckých kalhotech na kontejner upevnili textilní vazáky a pomocí jeřábové ruky vyprošťovacího automobilu ho vytáhli na břeh. Při zvedání kontejneru museli motorovou pilou na břehu prořezat překážející větve keře.

Kotě z šachty zachránila šála

K záchraně kotěte hasiči ráno vyjížděli do obce Heršpice na Vyškovsku. Několik minut po šesté hodině ráno ohlásila obyvatelka rodinného domu hasičům, že její kotě spadlo do komína a nemůže ven. Na místo vyjela jednotka hasičů ze stanice ve Slavkově u Brna. Ti po příjezdu zjistili, že mňoukající kotě spadlo se střechy domu do zhruba 1,5 metru hluboké větrací šachty. Protože do šachty byl z vnitřních prostor domu složitý přístup, hasiči si k záchraně zvířete půjčili od obyvatel domu šálu. Tu ke kočce spustili se střechy, kotě se šály zachytilo drápky a hasiči na střeše ho i s šálou vytáhli ven z šachty. Nezraněnou kočku za pár minut předali majitelce.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet