Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Polštářek pod prdelkou je také prevence

Když jsem si teď celkem nedávno hověl ve vaně, pomineme-li, že v naší vaně se nedá ležet a dokonce ani pořádně sedět, a přemýšlel, co do článku o záchranných složkách japonského císařství vše napsat? Pomyslel jsem co kdyby se zachvěla koupelna a přišlo zemětřesení a já v té vaně padal a padal …

Nejdříve jsem chtěl psát o technice, výcviku prostě o celém záchranném systému země vycházejícího slunce, ale díky kontaktu s Tomio Okamurou (mluvčí Asociace cestovních kanceláří) a jeho zkušenostem jsem otočil a chtěl Vám přiblížit spíše nějakou zajímavost třeba jak v Japonsku funguje prevence pro zmiňovanou oblast.

V Japonsku není zemětřesení něčím výjimečným. Veškerá oblast globální občanské prevence se v současné době v České Republice soustřeďuje na to, co jsme poznali, tedy povodně, což je jistě záslužné a potřebné, ale jak známe matku přírodu ta se rozhoduje vždy jinak než je přání samotných obyvatel a příslušníků IZS se neptá obzvlášť.A máme tu to globální oteplování že …

Co podniknout v případě otřesů. Patrně bych se musel spolehnout na intuici a zdravý rozum. Žádného školení v této oblasti se mě nedostalo. Tak tedy budu muset navštívit Japonsko. Internet, letenka, letiště jak jednoduché, kéž by i tak bylo jednoduché školení pro oblast zemětřesení.

Věřte nevěřte a ono je. Nejenže v této zemi je možné zakoupit magazín o poskytování první pomoci vytvořenou formou komiksu a v císařství čte komiks opravdu každý. .
Díky tomu, že tato země je opravdu vyspělá tak tam již peníze na ulici neleží, ale leží tam život ve formě prevence. Na náměstích tedy stojí často pojízdný obývací pokoj, který je směrem do ulice otevřený a simuluje zemětřesení, pokoj se otřásá podle nastavené intenzity a každý občan si může zdarma do tohoto pokoje vlézt a zažít tak zemětřesení „na vlastní kůži“. Přítomný je samozřejmě instruktor, který každému zájemci radí, jak se zachovat při zemětřesení, jelikož v tomto „pokoji“ samozřejmě na zájemce padají i předměty, takže se učí, jak se ochránit, aby došlo k co nejmenším zraněním.

Další zajímavostí je, že má na japonských školách každý žák na židli polštářek,
není to však proto, aby seděl na měkkém, ale právě proto, aby se v případě zemětřesení schoval pod stůl a dal si ho na hlavu. Samozřejmě pravidelně se na školách provádí cvičná evakuace. Říkám si, že takový polštářek pod zadečkem je mnohem lepší než sedět na tvrdém při někdy dlouhé výuce a lépe se žáček soustředí. Možná, že ten polštářek dopomohl Japonsku k tomu kde je.

Ilustrační foto.

Jiří Vítek

PS: Poděkování Tomio Okamurovi

-wap-
Sdílet