Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zrekonstruovaná roubená chata lehla popelem, k požáru na Svitavsku vyjíždělo šest hasičských jednotek

Šest hasičských jednotek vyjíždělo druhé červnové ráno k požáru dřevěné roubené chaty do části Městečka Trnávka – Bohdalova. Událost byla na operační a informační středisko hasičů oznámena v 2.21 hodin. Požár byl dle slov vyšetřovatelky hasičů pozdě oznámen.

Při příjezdu hasičů na místo byl již zrekonstruovaný objekt v tzv. čtvrté fázi hoření (v této fázi již hrozí zřícení vnitřního i obvodového zdiva, komínů, schodišť apod. Činnost jednotek se zaměřuje na odkrývání a dohašování ohnisek požáru). Hasičům ztěžoval likvidaci požáru nepřístupný terén.

Chata se nacházela v prudkém kopci. Hasiči se snažili ochránit i okolní objekty, protože se požár šířil i po vegetaci. Zřízeno bylo čerpací stanoviště. Poslední jednotky z místa události odjížděly krátce po likvidaci požáru, která byla na operační a informační středisko hasičů oznámena v 14.21 hodin.

Po celé dopoledne probíhalo i vyšetřování příčin vzniku požáru. Podle slov vyšetřovatelky požár s největší pravděpodobností způsobila kamna na tuhá paliva. Škoda s největší pravděpodobností přesáhne jeden milion korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet