Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči kontrolují obchodní řetězce

Jedním ze tří hlavních úkolů stanovených Generálním ředitelstvím HZS ČR pro odbory prevence HZS krajů na rok 2007 je: ,,Provedení tematických požárních kontrol zaměřených na dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně při činnostech provozovaných v obchodních řetězcích“

. Příslušníci prevence v letošním roce zkontrolují v rámci této akce kolem 20 obchodních řetězců.
Kontroluje se například umístění a funkčnost přenosných hasících přístrojů, průchodnost a označení únikových cest a také jsou-li odemčené a přístupné nouzové východy. V supermarketech plzeňští hasiči provedli zatím 18 kontrol a lze konstatovat, že neobstál plně ani jeden z obchodních řetězců. Asi největším problémem jsou dle náměstka krajského ředitele pro úsek prevence a civilní nouzovou připravenost plk. Ing. Karla Zajíčka neprůchodné a zablokované únikové cesty. V případě požáru by mohlo mít právě toto nedodržení požárních předpisů katastrofální následky, jelikož obchodní řetězce jsou plné lidí. Kontroloři také zjistili špatně označené únikové cesty a východy. Hasící přístroje jsou mnohdy zastrčené za hromadami zboží, v uličkách mezi regály překáží další zboží a zůstávají také trvale otevřené požární dveře. Dle náměstka krajského ředitele trvale otevřené požární dveře zdůvodňují obchodníci neustálým provozem a doplňováním zboží, což jsou dle jeho slov pouhé výmluvy.
V letošním roce byly za zjištěné nedostatky zatím uloženy tři pokuty v celkové výši 320 tisíc korun. Byla rovněž uhrazena jedna pokuta z roku 2006 ve výši 200 tisíc korun. Lze předpokládat, že do konce roku počet pokut vzroste.

por. František Vaško
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-kuw-
Sdílet