Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rok s novou přilbou Dräger HPS 7000 PRO. Prošla ostrými zásahy i výcvikem

Redakce serveru POŽÁRY.cz měla prostřednictvím partnera webu, firmy Dräger, k dispozici na zkoušku novinku, kterou je zásahová přilba téže značky s označením HPS 7000 PRO. Zkoušející osobou byl dlouholetý, dnes již bývalý pražský drážní hasič Vašek Porkát, který vám o ní sdělí v následujících řádkách své dojmy, doplněné o pocity dalších hasičů, jež mají tuto helmu již ve výbavě svých jednotek či jí také testují.

Jak to celé začalo?

Kompozitní přilbu Dräger HPS 7000 PRO jsem poprvé odzkoušel již na sklonku léta 2012. Tehdy se jednalo o letmou ukázku, pochopitelně bez účasti veřejnosti. Pár fotek se následně uvolnilo na facebookový profil webu bez bližšího popisu, což byl vlastně účel celého prvního setkání s touto novinkou.

Vyzkoušel si jí i pražský záchranář a jihočeský dobrovolný hasič v jedné osobě, Jirka „Bažina“ Novotný. Z tohoto vyzkoušení nebylo samozřejmě možné dělat žádné ukvapené závěry. Ale i tak jsme se shodli, že nám oběma perfektně sedla na hlavu, a to bez nějakého většího štelování vnitřního upínacího systému.

Až na vyloženě staré modely jsem vždy musel, u mnou nošených přileb, upínací systém přenastavit. Ale o tom později. Přilba se nám oběma líbila, její barevné provedení dotvořilo dobrý dojem (signální žlutá a chromová), a tak jsem se těšil, až jí budu mít „pro sebe“ na dlouhodobou zkoušku.

Další setkání proběhlo několik měsíců později ve zbirožském ohňovém polygonu za účasti zahraničních představitelů firmy Dräger, které doprovázeli pracovníci českého zastoupení. Jednalo se o promo fotografování několika produktů, včetně této nové přilby HPS 7000. Já se této akce také zúčastnil, neboť jsem prováděl dokumentaci z celého dne.

Figuranty byli hasiči z Plzeňského kraje, kteří jsou zároveň i instruktory v polygonu. Přilby tak byly odzkoušeny v horké výhni. Tento neplánovaný test je prověřil dokonale, a to se jednalo o zkušební sérii a nikoho v ten okamžik vůbec nenapadlo, že se v ohni hasiči pohybují bez ochranných nomexových přilbových povlaků, jako se tomu tak děje při běžném výcviku.

O to větší bylo překvapení všech, když se po celodenním focení a pohybu hasičů v plamenech zjistilo, že žádná přilba není nijak poškozena. Nebudu lhát, že jsem byl také jedním z překvapených.

Poté jsem přilbu měl v ruce ještě několikrát a prakticky odpočítával dny, kdy českému zastoupení Drägera dorazí první kusy první vyrobené série. Tak se i stalo a jednoho dne ke konci prvního čtvrtletí 2013 jsem si převzal černou tašku, ve které se nacházela přilba Dräger HPS 7000 PRO v reflexně žlutém barevném provedení s výrobním číslem 111 včetně kompletního příslušenství.

Jen pro připomínku dodávám, že se tyto přilby vyrábí v České republice, což sice není žádná parametrová informace, ale je to prakticky náš produkt.

Přilba je doma. Jak na její správné nastavení?

Takže černá taška. Po jejím otevření pomocí zipu jsem z ní vyňal přilbu a začal prohlížet dodané příslušenství. To spočívalo hned ve třech provedeních nátylníků, klasický pokovený, kratší nomexový a také holandský límec. Pak zde ještě byla dvojice přilbových svítilen, integrovaná čelová LED a také klasická LEDková Parat PX1 s upnutím na spodní část boku přilby.

No nic, zkusmo jsem si jí hned nasadil, abych zjistil, jak budu muset přenastavit upínací prvky tak, aby mi seděla na hlavě co nejlépe. K mému malému údivu jsem nemusel přenastavovat vůbec nic, ale to je skutečně jen náhoda ruku v ruce s mojí hlavou. I když je pravda, že loňský rok jsem také nepřenastavoval nic, přitom se jednalo jen o zkušební produkt.

Pokud tuto přilbu dostanete do ruky jako uživatel, je důležité si nastavení upravit, protože nemusíte mít zrovna ideální tvar hlavy, jako se poštěstilo mé osobě. Můžete tak učinit pomocí čtyřbodového upínacího systému. Jeho přenastavení je snadné a rychlé.

Dále si můžete upravit výšku vnitřní síťky, tím by se mělo správně začít. Učiníte tak pomocí dvojice pásků na suchý zip. Jakmile toto máte, povolíte přezky čtyřbodového systému, přilbu nasadíte a zcela volně, dle potřeby, pásky přitáhnete nebo povolíte.

V ideální poloze, kdy přilba sedí na vaší hlavě a skořepina má správný sklon, výhled vzhůru přes hranu zataženého štítu není cloněn, přezky zajistíte. Mám vyzkoušeno, že při ideálním nastavení sklonu skořepiny je prostor mezi spodní hranou čelenky a obočím, tak akorát na šířku spojeného ukazováku a prostředníku, tedy cca 4 cm. Při dodržení tohoto nastavení vás překvapí výhled a ničím nerušené zorné pole.

Pak je zde ještě jeden prvek na nastavení přilby. Je jím zadní nastavovací kolečko, kterým se po jeho zamáčknutí a následném pootočení zvětší/zmenší obvod čelenky. Při otočení kolečkem se obvod upravuje kontinuálně celý, nikoliv jen jeho zadní část, takže poté vám přilba na hlavě sedí, jako ve známém lidovém pořekadle o zadní části těla a hrnci.

Z mého osobního pocitu je kolečko dobrá věc. Ale kolegové, pozor! Na přilbě není jako hlavní nastavovací prvek! Musíte opravdu nejprve upravit sklon/výšku síťky, pak čtyřbodové pásky a zmíněné kolečko až závěrem, resp. dle něj si nastavíte obvod čelenky.

A pokud se vám zdá přilba po nastavení všeho ještě volná, můžete ho otočením doladit.

Já kolečko osobně využil pak už jen u dlouhodobějších zásahů. Když člověk chtěl trochu ulevit hlavě za situace, kdy nebylo nutné se s přilbou někde extra pohybovat, ale musela být nasazena. Jakmile se šlo znovu do akce, kolečko se lehce přitáhlo a nastavení přilby bylo znovu stabilní.

Ještě jedna podstatná věc. Ke kolečku je přístup zvenčí, takže nemusíte přilbu sundávat a lze ho ovládat i v rukavicích. Proti poškození je kolečko ze shora kryté skořepinou přilby, vyrobené z kompozitu.

Jaké si zvolíme příslušenství?

Přilbu mám tedy nastavenou (i když v mém případě již od výrobce…) a jdeme tedy na příslušenství, k ní dodané. Již jsem předtím viděl na helmě HPS 7000 veškeré příslušenství. Proto jsem se rozhodl, že na přilbu instaluji pokovený nátylník a boční lampu.

Toto moje subjektivní rozhodnutí je částečně zapříčiněno jistou mírou konzervativnosti, protože jsem dlouhá léta tuto konfiguraci používal u služební přilby konkurenčního výrobce a pocitově mi vyhovuje lépe. Tím mám na mysli jen volbu druhu svítilny, protože na zátylníku a jeho provedení mně osobně až tak nezáleží, zvolený pokovený je jen pocitovka.

A proč soudím, že je použití boční lampy lepší? U HZS SŽDC se používají konkurenční přilby, které mají integrovanou čelní svítilnu. Při mnoha zásazích se musí lézt různě pod vagony a při tomto docházelo s železnou pravidelností k poškození svítilen či přímo jejich upadnutí, odlomení. U boční lampy se toto nestalo nikdy. Obě svítilny jsou pochopitelně v nevýbušném provedení.

Nutno podotknout, že jsem v průběhu času na přilbě vyzkoušel i zbylé varianty nátylníků a i onu čelovou svítilnu. Nomexový nátylník ničím nepřekvapil. Je sice kratší než pokovený, ale to v ničem nevadí a svojí funkci plní beze zbytku a je také pohodlný na údržbu. Holandský límec je taktéž plně funkční, ale osobně jsem ho praktikoval jako ochranu před zimou, protože člověk nosí stejně kuklu a límec kabátu zapne, co to jde.

V případě objednání přilby si můžete zvolit, co chcete, ale obecně se bude jednat o jeden typ nátylníku a jeden druh svítilny.

Volba lampy bude leckdy nejen pocitovkou, ale do jisté míry také strategickým rozhodnutím. Boční lampa je v polohovatelném držáku, který umožní změnit směr kužele světla podle potřeby změnou polohy a nemáte-li ve výbavě plnohodnotnou přenosnou svítilnu, lze ji z držáku případně vyjmout a použít v ruce.

Čelovka je usazena v čelním hřebínku přilby tak, aby osvětlovala pod ideálním úhlem operační prostor, ruce a neoslňovala ostatní zasahující hasiče. Její světelná intenzita je nastavitelná ve dvou krocích – maximum a poloviční intenzita – včetně indikace stavu baterií pomocí barevných LED diod.

Záměna obou řešení je pochopitelně možná i v budoucnu. Stačí vyměnit čelní štítek a na přilbu jde namontovat čelovka místo boční svítilny nebo naopak.

Jak fungují brýle a ochranný štít?

Následně jsem si přilbu opět nasadil s tím, že vyzkouším brýle a ochranný štít. Brýle jsou čiré a v jejich spodní části, kde hrozí dotyk s nosem, je osazen lem z měkkého a pružného materiálu. Díky tomu je jejich nošení plně bezpečné a nadmíru pohodlné. Stahují se pomocí dvoubodových páček, umístěných na přilbě zvenčí.

Brýle lze jednoduše, ve dvou polohách, nastavit na optimální vzdálenost od obličeje. To jistě ocení lidé s brýlemi, atypickým tvarem obličeje nebo výrazným nosem. Při optimálním nastavení dosedá lemované a tvarované vybrání brýlí na špičce nosu.

Případný boční náraz do skořepiny vám proto nemůže zlomit chrupavku ani nosní kůstky. Páčky se pohodlně ovládají i v rukavicích a nebyl žádný problém je v bočních partiích skořepiny nahmatat.

Pak je zde ještě štít, v mém případě čirý, lze však dodat i pozlacený. Stahuje se dolů jen zatažením v úrovni jeho kšiltu a to jde velmi snadno. Štít má celkem tři stabilní polohy. Skvělou „vychytávkou“ jsou pojistky, kterými lze zajistit štít v základní poloze uvnitř přilby. Jednoduše, otočením dvou páček do polohy s grafickým symbolem zámku, během vteřiny, štít zajistíme proti samovolnému spuštění v protichemickém nebo žárovém obleku.

Když si vzpomenu na kouzla s izolepou a podobné kousky, tak se divím, že to doposud žádného výrobce nenapadlo. Inu, inovace má Dräger v malíku.

Další stabilní poloha během stahování umožňuje použít štít pro ochranu očí a podstatné části obličeje včetně nosu. V této poloze lze také přetáhnout přes zorník masky dýchacího přístroje. Díky tomu, že štít nemá žádné okrasné masivní lemy kšiltu, tak je výhled z masky přes stažený zorník stoprocentní a bez zkreslení.

Dokonce se v této poloze, díky dobrému odvětrání, ani nemá tendenci mlžit. Lehkým zatažením za lem kšiltu překonáme odpor mezi-aretace a stáhneme do maximální polohy, kdy chrání kompletní obličej včetně brady.

O přilbě víme vše. Jak se osvědčila v praxi?

Jednoho březnového dne jsem HPS 7000 PRO donesl do mé tehdejší práce u pražské jednotky drážních hasičů. Ukázal a předvedl jsem jí mým směnovým kolegům, sesbíral jejich ohlasy a názory (ať to nezní divně… byly jen pozitivní…), a helmu si nachystal do prvovýjezdové cisterny na mé místo.

Ještě předtím jsem si vyzkoušel, jak na přilbu půjde upnout maska dýchacího přístroje, v mém případě Dräger Panorama NOVA. Postavil jsem se před okno vedle cisterny stojícího automobilu a jal se získat správný grif, což netrvalo nikterak dlouho.

Poté jsem vyzkoušel nasazování u HZS SŽDC standardně používaných masek Dräger FPS 7000, a to jak s kandahárovým upínáním, tak i s náhlavním křížem. Obojí taktéž bezproblémové. U náhlavního kříže jsem si pro lepší komfort o jeden bod povolil „štelovací“ kolečko.

V případě použití kandahárového upínání masky lze adaptér v přilbě nastavit ve čtyřech polohách v rozmezí hodnot od + 3 cm do – 3 cm. Dosáhnete toho snadno, vysunutím aretační svorky, takže si každý může nastavit úchyt přesně dle jeho potřeb a tím zajistit optimální přítlak masky na obličej. Rozpětí posuvu adaptéru je nadstandardní a je vidět, že spolupráce masky a přilby od jednoho výrobce je ideální kombinací.

Adaptéry kandaháru jsou umístěny na skořepině přesně tam, kde mají být. Pak teprve jsou ve správném úhlu a přítlak je stejný v oblasti čela i brady, čímž se předchází případným netěsnostem lícnice masky dýchacího přístroje.

Co na helmě hodnotím jako další velký klad, je výhled z ní. Obzvláště skvělé periferní vidění, při kterém vám nepřekáží žádná její část, protože nijak nezasahuje do zorného pole, což nelze říct o každé přilbě, a že jsem jich za svůj profesní život měl na hlavě dost od různých výrobců. Také díky tvaru zadního lemu skořepiny není problém se záklonem hlavy a výhledem nahoru.

Již jsem se zmínil o ochranných brýlích. Nedá mi to, abych nepochválil a znovu nevyzdvihl jejich ovládání a technické provedení. I v mokrých a špinavých rukavicích je stažení brýlí do pracovní polohy absolutně bez problémů.

Až do 30. 6. 2013, kdy byl konec mé poslední směny za téměř 19 odsloužených let u HZS SŽDC, se mnou přilba absolvovala spoustu zásahů všech druhů. Požáry, nehody, nejrůznější technické pomoci a také červnové povodně. Není jí absolutně co vytknout. Doznala sice pár šrámů, ale je to ochranná pomůcka, tudíž jí nelze mít stále jako novou.

Do toho jsem absolvoval během služby také několik výcviků a podobných akcí jsem se zúčastňoval i ze služebního volna. I při tomto přilba obstála na výbornou. Byl jsem s ní i na několika odborných přípravách JSDH, kde se také prakticky zkoušela a i v těchto případech na ní nebylo shledáno chyb. Rovněž ohlasy přítomných dobrovolných hasičů na ní byly velmi dobré, obzvláště poté, co si jí sami vyzkoušeli v praxi.

Na hlavě jsem ji nosil také v následujících měsících po ukončení působení u HZS, a to při výkonu služby na požárních asistencích v nebezpečných provozech (žádné sezení u filmování…), kde situace vyžadovala její dlouhodobé nasazení v řádu několika hodin v kuse ve velkém horku.

Toto ostatně často, i když nepravidelně provozuji dodnes. Ani tady se neprojevilo nic, co by mi vadilo. Ano, jedna věc ano, nemá klimatizaci :-D Přilba na hlavě vzhledem ke skvěle provedenému vnitřku seděla perfektně a nedostavila se ani minimální bolest při dlouhodobém nasazení, což je výrazné plus.

Jakmile si jí člověk nasadí na hlavu, tak velmi příjemně sedne. Po seřízení vnitřních pásků opravdu sedne jako ulitá. Za patnáct let služby je to první přilba, kterou lze seřídit a nebolí z ní hlava. Velké plus je pomocné seřízení zadním kolečkem přesně podle tvaru lebky.

Váhově je asi srovnatelná s Galletou, co používáme dosud, ale podle mne má HPS 7000 lépe zpracované těžiště. I při dlouhodobém zásahu ( např. 10 hodin v kuse) jsem necítil žádnou bolest hlavy, jako s Galletou po hodině. Při chůzi a např. i při psaní můžu s hlavou jakkoliv pohybovat a přilba nespadne i když nemám zapnutý podbradník. Při chůzi mi v ní nic necvaká jako v Galletě.

Přilbu jsem vyzkoušel i v dýchací technice v kombinaci s maskou Dräger FPS 7000 s kandaháry. Nemusel jsem ani seřizovat uchycení a maska sedla naprosto komfortně. Oproti jiným přilbám jsem ani neměl problém nasadit kandaháry v rukavicích a na první pokus se dá najít místo uchycení bez kontroly u zrcadla. Když jsem použil starší typ masky Dräger Panorama Nova s kovovým kandahárem, maska byla trochu volnější na obličeji, ale stále dobře těsnila. Spíš si myslím, že jsou už starší kandaháry vytahané.

Co je super, že mě ani v dýchací technice nebolí hlava díky vnitřní výstelce přilby a perfektní seřiditelnosti. Tak seřídit jinou přilbu jsem prostě nedokázal. Brýle na přilbě dobře sedí na obličeji, a i když kryjí docela velkou část obličeje, netlačí do nosu.Štít na této přilbě je čirý, pokud by byl zlatý proti sálavému teplu, byla by přilba dokonalá. :o) Mně osobně čirý štít naprosto stačí, velitel ho využije možná jednou za deset let. Pro hasiče bych zlatý asi použil.

uvedl Jirka Markusek, VD HZS Karlovy Vary

V jakých konfiguracích přilbu pořídit?

Mnou zkoušená HPS 7000 PRO byla menší ze dvou velikostních variant – H1. I když mám poměrně velkou hlavu, sedla mi dobře a dokonce se mi díky její konstrukci vešel i mobilní telefon a odpadla mi tak starost se sundáváním přilby při služební komunikaci od zásahu, což se mi dříve nepoštěstilo.

Větší varianta – H2 bude dle vyjádření výrobce dodávána od druhé poloviny roku 2014. Musím však konstatovat, že jsem během testování nenarazil na člověka, kterému by verze H1 nebyla. A to se někteří vytahovali, že mají největší hlavu na okrese :-D

Přilba je dále nabízena ve variantě HPS 7000, která nemá ochranné brýle a adaptéry kandaháru. Na hlavě jsem měl i tuto verzi a až na absenci těchto prvků je její nošení naprosto totožné. Vhledem k menšímu rozsahu výbavy je také výrazně levnější a např. pro jednotky kategorie JPO V může být ideální, komfortní a plně funkční volbou.

Chybějící brýle zastoupí certifikovaný ochranný štít, případnou dýchací techniku lze použít s maskou s náhlavním křížem. U této varianty je standardním řešením čelová lampa. Váží také o ± 200 gramů méně, než varianta PRO, jejíž hmotnost je ± 1580 g ± 5%.

Na hlavě jsem měl HPS 7000 PRO v signální žluté barvě a také v chromové, dále HPS 7000 v signální žluté. Další barevné varianty jsou fotoluminiscenční, bílá, červená, modrá, černá, signální oranžová a žlutá. Ve stejných barevných variantách lze mít i čelní štítek. Výrobce nabízí též u nás používané barevné polepky včetně vyřezání nápisů, které pasují do k polepům určených ploch na zadní části skořepiny a čelním štítku.

Standardní skladovou položkou jsou varianty HPS 7000 a HPS 7000 PRO v signální, někdy také nazývané fluorescenční žluté a fotoluminiscenční. Obě v kombinaci s matně černým čelním štítkem. Ostatní barevná provedení a barevné čelní štítky jsou pouze na objednávku. Pro „fajnšmekry“ a při dostatečně velkých sériích je prý dokonce možné vyrobit nestandardní barevnou verzi ve škále stupnice barev RAL, stejně jako reflexní nálepku se znakem jednotky na čelní štítek.

O této přilbě jsem se dozvěděl díky kolegovi z HZS ÚO Teplice. Když jsem její první fotky našel na internetu, již na první pohled mě zaujala. Bohužel jsem se však nedostal na její oficiální předvedení na veletrhu Pyros 2013 v Brně. Avšak díky obchodnímu zástupci firmy Dräger se mi dostala možnost si jí vyzkoušet osobně.

Můj první dojem z této přilby byl: zajímavý design. Byť jsem tuto předváděnou přilbu nějak neseřizoval, po nasazení na hlavu mi naprosto přesně sedla. Byl jsem z této přilby nadšený, a proto jsem několik kusů objednal i pro naši JSDH Proboštov. Měl jsem sice trochu obavy, jak členové přistoupí k těmto přilbám, ale bylo to zbytečné.

Jakmile sem přilby rozbalil, kluci mi mohli – jak se říká – ruce utrhat. Nemáme je sice dlouho a v těchto přilbách jsme absolvovali pouze několik zásahů, přesto však pár poznatků máme. Váha – obdobná jako Galleta. Je však lépe vyvážená a i bez zapnutého podbradníku se na hlavě neposunuje a drží. Náš sbor je vybaven fotoluminiscenčními přilbami. Nově zakoupené přilby HPS 7000 máme v barvě signální žlutá. Rozdíl ve viditelnosti těchto přileb je zásadní. Přes den jsou kluci vidět již na dálku. To samé platí i při zásahu v šeru a v kouři.

Fotoluminiscenční efekt je super, ale přilba musí být předem nasvícená. Jsme doposud vybaveni dýchací technikou od firmy MSA a i s těmito maskami přilba po malých úpravách funguje bezvadně. Již máme objednanou dýchací techniku od firmy Dräger a tak se těšíme na to, jaké to bude. Co se týče brýlí, i s těmito jsem maximálně spokojený. Používal jsem je zatím minimálně, při kácení stromu. Spolehlivě kryjí oči a díky gumovému lemu netlačí. Za svoji činnost u hasičů jsem používal přilby od PZ 11, Pab-fire, Gallet F1SA i SF, ale lepší přilbu než Dräger HPS 7000 PRO jsem na hlavě neměl. I když – uvidíme dál :-)

řekl Ivo Seidl, velitel JSDH Proboštov

Co k helmě dodat závěrem?

Když bych měl helmu Dräger HPS 7000 volně shrnout, tak se jedná o naprosto skvělý výrobek, který jistě velmi dobře poslouží každému jejímu uživateli. Výrazně se projevil fakt, že její výrobce, firma Dräger, šla cestou vývoje zcela nového produktu a nestavěla tak jen na obměně či faceliftu předchozích modelů.

Nutno podotknout, že celý vývoj trval dlouhých deset let. Od počátečního sběru dat, důkladné antropometrické studie zohledňující individualitu tvarů hlav a obličejů uživatelů napříč rasami a kontinenty tak, aby nová přilba co nejlépe plnila účel, pro který byla vyvíjena. To vše pochopitelně v souladu s budoucími legislativními požadavky na ochranné vlastnosti a funkcionalitu obecně.

Různou formou se na něm podílelo velké množství hasičů z celého světa včetně České republiky. Vzniklo několik grafických studií, které byly testovány a konzultovány v různých fázích vývoje, aby konečnou podobu hasičská veřejnost akceptovala, v co možná nejširším okruhu.

Vznikl tak moderní designově dobře vypadající výrobek, jehož skořepina nemá na sobě žádné zbytečné prolisy či výstupky. Nepůsobí tak mohutně, i když její skořepina má robustní tvar. V dnešní době přibývá zásahů technického charakteru na úkor klasických požárů. Proto zásahová přilba musí poskytovat nejen patřičnou ochranu a komfort, ale musí být také použitelná při prostorově složitých technických a vyprošťovacích pracích.

Nesmí svého nositele omezovat a namáhat fyzicky v pohybu např. svými rozměry a nevhodně rozloženou vahou, což má též přímý dopad na subjektivní vnímání a tím i psychiku záchranáře.

Uživateli skýtá vysoký komfort nošení díky skvělému a propracovanému nomexovému vnitřnímu provedení se čtyřbodovým upínáním, což je u těchto zásahových přileb pro hasiče ojedinělé řešení.

Testovaná přilba Dräger HPS 7000 PRO jako celek má opravdu skvělé užitné vlastnosti a hodnoty. Já osobně jí můžu potencionálním uživatelům jen doporučit. Možná to zní jako klišé, ale je to tak.

Václav Porkát
Sdílet