Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v obci Vlčnov zabránili dalšímu úniku nečistot a močůvky do vodního toku, i tak uhynulo velké množství ryb

V 09:33 hodin vyslal operační důstojník jednotky profesionálních hasičů stanic Uherský Brod a Uherské Hradiště na místo hlášeného úhynu ryb v potoce protékajícím obcí Vlčnov. Podle oznamovatele byl potok pravděpodobně kontaminován neznámou toxickou látkou.

Provedeným průzkumem po příjezdu první jednotky bylo zjištěno, že došlo k velkému úhynu ryb, které zaplnily koryto potoku. Z vody byl cítit zápach močůvky. Hasiči se vydali proti proudu, aby se pokusili zjistit zdroj kontaminace. To se jim také po několika minutách podařilo. Do vodního toku prosakovaly nečistoty a močůvka z areálu blízkého družstva.

V 10:29 hodin se hasičům podařilo zastavit další únik močůvky a nečistot z areálu družstva. Jednotky se přesunuly zpět na místo zjištěného úhynu ryb. Další postup likvidace události bude konzultován s přítomnými pracovníky odboru životního prostředí a rybáři.

V 10:48 hodin byla jednotka z Uherského Hradiště s technicko – chemickým vozidlem odeslána zpět na svou stanici.

Po dohodě s pracovníky odboru životního prostředí ukončili hasiči v 11:10 hodin činnost na místě události. Likvidace následků kontaminace vodního toku bude provedena rybáři.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet