Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Železného Brodu si vysloužili nové požární vozidlo, „gazela“ nahradí starou Avii

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Železném Brodě má důvod k radosti. Od září bude zasahovat v novém vozidle značky GAZ GAZelle. To vystřídá dosluhující AVII DA12, která vzhledem k roku výroby 1984 nemůže udržet krok se současnými nároky na požární ochranu.

Nové vozidlo přinese, krom pružnější akceschopnosti, také možnost řízení s řidičským oprávněním sk. B. Pohon na všechny čtyři kola zajistí lepší pohyb v terénu pro až 9 hasičů. GAZella najde využití i mimo skutečné výjezdy, a to jako dopravní prostředek pro mladé hasiče a soutěžní družstva v požárním sportu.

Dopravní zásahový automobil je spolufinancován z programu podpory rozvoje požární ochrany Libereckého kraje s dotací ve výši 675 tis. Kč. Veřejné zakázky se zúčastnilo celkem 6 uchazečů a vítězná nabídka činí 1 300,750 tis. Kč s DPH, dotace tedy pokryje cca 50% celkových nákladů.

Díky účelové dotaci z Dotačního fondu Libereckého kraje, z podprogramu Podpora jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje, se nám podařilo obnovit vozový park našeho hasičského sboru.

Krom toho jsme získali i dotaci ve výši 165 460 Kč, která rovněž pokryla 50% celkových nákladů a byla využita na pořízení stříhacího nástroje s příslušenstvím ke stávajícímu hydraulickému vyprošťovacímu zařízení, zásahové obleky, přilby a rukavice.

Pro Železný Brod je to další proud investic a nutno dodat, že opět zamíří tím správným směrem. Bezpečnost a ochrana obyvatelstva by měly být pro každé město prioritou a naše požární jednotka si nové vybavení opravdu zasloužila.

uvedl André Jakubička, starosta města,

Sdílet