Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u nehod a stromů

Hasiči v Jihomoravském kraji dnes do 18 hodin vyjížděli k 72 zásahům. To je proti běžnému nedělnímu průměru téměř čtyřnásobek zásahů. Zejména v dopoledních hodinách hasiči zasahovali u dopravních nehod. Celkem dnes v kraji vyjížděli k 16 dopravním nehodám, při nichž bylo zraněno 11 lidí.

Čtyři lidé utrpěli zranění při střetu dvou vozidel, k němuž hasiči vyjížděli v 10.43 hodin na silnici u Holštejna na Blanensku. U vážné dopravní nehody hasiči zasahovali krátce po 13. hodině u Hrušek na Břeclavsku. Při střetu vozidel Renault 19 a Toyota Corolla byli zraněni tři lidé. Dva z nich hasiči z auta vyprošťovali pomocí hydraulické techniky, řidičku Renaultu zdravotníci převezli do nemocnice v Brně.

Nejvíc – 50 technických zásahů – měli hasiči na Brněnsku a Blanensku při odstraňování stromů a větví, které zatížené mokrým sněhem spadly na vozovku a ohrožovaly dopravu i chodce. Ke 46 zásahům hasiči vyjížděli do krajského města a na Brněnsko, ke čtyřem zásahům na Blanensko. Při odstraňování vyvrácených stromů a větví zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči.

V Brně hasiči pomocí motorových pil i výškové techniky stromy větve odstraňovali z vozovek například v Ibsenově, Okružní a Dusíkově ulici v městské části Lesná, ve Slunné a Jeneweinově ulici v Komárově, ve Fanderlíkově a Jindřichově ulici v Žabovřeskách, v Provazníkově ulici v Černých Polích. Ve Zvěřinově ulici v Černovicích odstraňovali větve padající na zaparkovaná auta. Rovněž ve Slatině v Mikulčické ulici odstraňovali větev, o kterou zavadil projíždějící trolejbus a větev ohrožovala auta. V centru města hasiči pomocí třicetimetrového automobilového žebříku odřezávali nebezpečné větve v parku na Moravském náměstí, větve odklízeli rovněž na Zelném trhu a v ulici Koliště.

Na Brněnsku hasiči zasahovali s motorovými pilami při odstraňování stromů a větví například v Troubsku, Zastávce, V Nedvědici, Lelekovicích a Střelicích. Ve Štěpánovicích strom spadl na elektrické vedení a hasiči proto na místě zasahovali společně s montéry společnosti E.ON. K vypnutí přívodu el. proudu hasiči povolali montéry společnosti E.ON také do Předklášteří. Tam padající stromy a větve na zdejší cyklostezce způsobily zkrat a požár elektrických vodičů. Hasiči po odstranění části stromů a vypnutí proudu uhasili požár a pak dokončili úklid cyklostezky od větví.

Na Blanensku hasiči odstraňovali strom vyvrácený na silnici z Letovic do Zábludova, a u Adamova. Několik vyvrácených stromů pořezali a odstranili z vozovky mezi obcemi Šebrov-Kateřina a Olešná.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet