Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný pád letadla na Vyškovsku procvičil sedm hasičských jednotek, policisty a záchranáře

Téměř 180 hasičů, policistů, záchranářů a dalších členů Integrovaného záchranného systému dnes dopoledne procvičovalo zásah u letecké nehody. Na letišti Vyškov havarovalo při přistání malé dopravní letadlo AN-2.

V rámci cvičení se od 9. hodiny ranní zapojilo do akce 7 hasičských jednotek. Jejich cílem bylo především v první fázi třídit zraněné podle speciální metodiky, vyprostit je a transportovat mimo oblast ohroženou požárem trosek letadla a přilehlého porostu. Hasiči proti plamenům nasadili 5 vodních proudů a jako hasivo využili také pěnu.

Při simulované dopravní nehodě zemřelo 10 osob a 2 osoby odvezla záchranná služba do zdravotnických zařízení. Hasiči ukončili svoji činost na místě zásahu kolem 11 hodiny a v prostoru dopadu letadla pokračovaly speciální složky Policie ČR ve vyšetřování nehody.

Průběh cvičení sledovali také zástupci Krajského úřadu Jihomoravského kraje, vedoucí představitelé zúčastněných složek a samozřejmě skupina rozhodčích, kteří jej v následujíccíh týdnech vyhodnotí.

Reálné letecké nehody, na které se dnes složky IZS připravovaly, nejsou na území Jihomoravského kraje neobvyklé. Za posledních 5 let zasahovali jihomoravští hasiči u 14 leteckých nehod, při kterých 2 lidé zemřeli a 6 se zranilo. Nemuseli však pomáhat u podobně rozsáhlé katastrofy, jakou simulovalo dnešní cvičení.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet