Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jihočeském kraji táhnou profesionální i dobrovolní hasiči za jeden provaz

Oddělení krizového řízení Krajského úřadu Jihočeského kraje svolalo dne 4. 6. 2014 pracovní jednání velitelů jednotek kategorie JPO II a JPO III s představiteli HZS Jihočeského kraje. Jednání, kterého se zúčastnili i pracovníci odboru kanceláře hejtmana Jihočeského kraje, se uskutečnilo v prostorách sálu zastupitelstva KÚ JčK.

Hlavním projednávaným tématem bylo Nařízení kraje č. 6/2014, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení plošného pokrytí území Jihočeského kraje jednotkami požární ochrany. Změny plošného pokrytí, které směřují ke zvýšení počtu předurčených dobrovolných jednotek na likvidaci následků dopravních nehod a změny kategorizace jednotek, nebyly jediným tématem tohoto jednání.

Dotazy velitelů byly směřovány do oblasti radiového spojení, technického řešení vyhlašování poplachů. Dále byla probírána problematika tzv. zelených linek, které HZS JčK spustil jako další podporu operačního řízení zejména dobrovolných jednotek.

Na jednání padala celá řada konkrétních dotazů, připomínek a podnětů, které měly jediný společný cíl. Tím je efektivita a účelnost nasazování jednotek PO, které jsou základním předpokladem účinného zásahu a včasné poskytnutí pomoci.

Příslušníci HZS JčK, ředitel HZS JčK plk. Ing. Lubomír Bureš, náměstek pro IZS a OŘ plk. Ing. Martin Sviták a vedoucí KOPIS plk. Mgr. Martin Novotný, prezentovali trendy zásahovosti JPO, ať profesionálních či dobrovolných. Vývoj za posledních osm let je nejlépe patrný z následující­ho grafu.

Výsledky tohoto společného jednání tak zcela popřely nepravdivé a lživé informace, které se v nedávné době objevily ve volných diskuzích na serveru POŽÁRY.cz (server neručí za jejich obsah) pod názvem „Konec dobrovolných hasičů v Jižních Čechách“. Tyto rádoby senzace nemohou být nikomu prospěšné a nijak nemohou narušit efektivní spolupráci dobrovolných a profesionálních hasičů v Jihočeském kraji.

Poděkování patří nejen všem velitelům jednotek za konstruktivní přístup k jednání, ale i jmenovitě Ing. Milanu Nebesářovi, Ing. Martě Spálenkové a Ing. Jiří Holubovi z odboru kanceláře hejtmana za organizaci tohoto setkání. O účelnosti takovýchto schůzek a jejich důležitosti svědčí fakt, že se všichni zúčastnění dohodli na jejich dalším pravidelném konání.

plk. Ing. Lubomír Bureš
ředitel HZS Jihočeského kraje
Sdílet