Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srážka 5 kamionů

Ke dvěma srážkám vždy dvou a dvou českých kamionů s návěsy na silnici I/48 (E 462) mezi Novým Jičínem a Příborem vyjížděli v pondělí 12.11. ráno profesionální hasiči z Nového Jičína. Se sorbentem jim pomáhali dobrovolní hasiči z Příbora a Studénky. Pátý, jen lehce poškozený kamion, odjel „po svých“ krátce po nehodě směrem na Ostravu.Přidány fotografie

Ke dvěma srážkám vždy dvou a dvou českých kamionů s návěsy na silnici I/48 (E 462) mezi Novým Jičínem a Příborem vyjížděli v pondělí 12.11. ráno profesionální hasiči z Nového Jičína. Se sorbentem jim pomáhali dobrovolní hasiči z Příbora a Studénky. Pátý, jen lehce poškozený kamion, odjel „po svých“ krátce po nehodě směrem na Ostravu.

Operační středisko hasičů dostalo informaci o nehodě 5 kamionů na frekventované silnici ve směru z Nového Jičína do Příbora u obce Libhošť v pondělí kolem čtvrt na šest. Na místo vyjelo celkem sedm hasičských vozidel, především jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně, která měla k dispozici také vyprošťovací Tatru 815 a chemický automobil.

Mezi sebou se u Libhoště srazil kamion, převážející mléčné výrobky, a kamion s kovovýrobky. Jen zhruba deset metrů od nich narazil kamion s návěsem sudového piva zezadu do kamionu s cisternami s moukou. Nehody se naštěstí obešly bez zranění, nejvíce zničená je kabina tahače se sudovým pivem.

Všech 5 vozidel zůstalo stát na silnici, první z ostravské dopravní firmy brzy odjelo pryč. Hasiči zajistili místo nehody a zaměřili se na únik zhruba 600 litrů nafty z proražené nádrže kamionu s pivem, která tekla po vozovce ve vyjetých kolejích. Na konec kolejí, zhruba 700 metrů od nehody, položili dvě speciální rohože a po celé délce zasypali naftu sorbentem. Nasáklý sorbent pak uklidili. Mimo silnici nafta unikla jen minimálně.

Druhým úkolem hasičů bylo přečerpat naftu z proražené nádrže do speciálních sudů. Přečerpali zhruba 200 litrů ropné látky, zásah jednotka ukončila kolem jedenácté hodiny.

Na místo byly povoláni pracovníci Správy silnic Moravskoslezského kraje, kteří douklízeli následky dopravních nehod, také zástupce odboru životního prostředí novojičínské radnice. Hasičská vyprošťovací Tatra nakonec nemusela být použita, o odtažení kamionů se postarají firmy na své náklady.

Před jedenáctou hodinou už byly dva kamiony nakládány na odtahová vozidla, složitější údajně bude odtáhnout poškozenou cisternu s moukou, která se sype ven. Toto ale hasiči již neřeší.

Silnice mezi Novým Jičínem a Příborem ve směru na sever (na Frýdek-Místek) byla v pondělí ráno a dopoledne uzavřena, odkloněna byla přes Libhošť.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet