Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče zaměstnal sníh na Liberecku

V průběhu celé neděle i pondělního rána pokračovali hasiči v odstraňování polámaných stromů a jejich částí z komunikací a železničních tratí v Libereckém kraji. V souvislosti s novou sněhovou nadílkou zasahovali během neděle 11. listopadu 2007 u 55 událostí, z nichž se jich nejvíce objevilo na území okresu Semily, a to 20. Pětkrát se jednalo o dopravní nehody, při nichž museli hasiči ve dvou případech použít k vyproštění havarovaných vozů jeřáby.



Dvakrát spadly zlámané části stromů na zaparkované osobní vozy. Krátce před polednem zasáhla větev stromu vozidlo v ulici Na Roli v Jablonci nad Nisou a v půl třetí odpoledne ve Sloupu v Čechách. Polámané stromy přetrhali na mnoha místech i dráty vedení elektrické energie. Ve dvou případech čerpali hasiči vodu, kterou nepobrala sněhem ucpaná kanalizace.Ke zraněním v souvislosti s pády zlomených částí stromů v průběhu neděle nedošlo.

V neděli 11. listopadu 2007 krátce po šestnácté hodině došlo na komunikaci v části Tuhaň – Zelené háje k dopravní nehodě kamionu s návěsem, který převážel uhlí. Vůz sjel ze silnice a skončil na boku mimo vozovku. Řidič vozu byl při nehodě lehce zraněn. Profesionální hasiči ze Semil spolu s dobrovolnými kolegy ze Stružince a Semil – Podmoklic zajistili kamion proti vzniku požáru a zabránili dalšímu úniku provozních náplní do půdy. Na pomoc byl povolán jeřáb z požární stanice Semily a další jeřáb soukromé firmy, aby bylo možné kamion bezpečně vyprostit. Poté hasiči vyložili z kamionu část uhlí, aby vůz odlehčili. Nákladní vůz s návěsem se hasičům podařilo postavit na kola za pomoci dvou jeřábů a traktoru až krátce před dvacátou hodinou.
K další dopravní nehodě, při které museli hasiči použít k vyproštění vozu jeřáb, došlo krátce před půl šestou odpoledne na komunikaci v části Loukov obce Háje nad Jizerou. Zde havaroval osobní vůz Chraysler Voyager, který zůstal viset ve strži nad řekou. Profesionální hasiči ze Semil a Jilemnice po příjezdu na místo nehody uzavřeli komunikaci, zajistili vůz proti pádu do Jizery a na místo povolali jeřáb. Hasiči s jeřábem, který zasahoval u předešlé nehody, přijeli do Loukova v půl deváté večer. Vozidlo se hasičům podařilo dostat zpět na silnici za pomoci navijáků a jeřábu ve 20:45 hod. V tuto dobu byla v místě nehody zrušena i uzavírka silnice.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-kuw-
Sdílet