Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské stříkačky Sigmund mají zajímavou historii, věnuje se jim specializovaný web

Firmu SIGMA Lutín se znakem Neptunova trojzubce zná asi každý. Málokdo ale asi ví, že pod značkou SIGMUND se vyráběly i hasičské stříkačky. Někdy nesprávně nazývané Zigmund, případně po výrobci motoru, třeba Škoda.

Od roku 1927 byly vyráběny stříkačky poháněné benzínovými motory – a to až do roku 1950. Poté byla výroba stříkaček soustředěna z celé republiky do Vysokého Mýta, bývalé firmy Stratílek. I zde byly zpočátku používána ve stříkačkách čerpadla SIGMA PUMPY a motory STRATÍLEK. Označení nesly DS 12 a DS 16.

Firma SIGMUND vyráběla několik typů stříkaček: přenosné a dvoukolové. Používala v nich i různé motory: Zbrojovka Brno, Škoda a Wikov. Používaly se i jiné motory – Ford, většinou pro dodávky do zahraničí.

Čerpadla používala vlastní konstrukce, zejména tří a čtyřstupňová. Vývěva byla standardně dodávaná rotační, sklopná s kolečkem, které se přitlačovalo na hřídel čerpadla. Za příplatek firma dodávala vývěvu pístovou.

Pobočka v Anglii, založená roku 1937 a vedená Ing. Miroslavem Sigmundem, vyráběla stříkačky zejména pro potřeby Londýnského hasičského sboru a Britského ministerstva vnitra.

Bohužel nejsou k nalezení informace o stříkačkách, které se montovaly na automobily. K dispozici jsou pouze fotografie, ze zkoušky automobilového čerpadla v areálu firmy.

Na webu je prezentována automobilní stříkačku Laurin & Klement z roku 1933 ve vlastnictví SDH Krásněves. Mimochodem velmi hezky zrenovovaná.


www.hasicske-strikacky-sigmund.webnode.cz


V našem SDH Petroupim vlastníme stříkačku SIGMUND LM 32 z roku 1937. Vlastně díky ní a několika mým kolegům a i na popud kolegy Jana Kostrhouna (zabývá se historií stříkaček firmy EBERT), jsem se pustil do pátrání po historii těchto stříkaček, zejména vyráběných typech a technických datech. Podařilo se mi získat pár dokumentů z archivu a přišel jsem na to, že nejvíc informací se nalézá mezi vlastníky, Tedy zejména mezi jednotlivými SDH.

Toto zjištění mě přivedlo na myšlenku vytvoření webových stránek věnovaných právě těmto stříkačkám. Chci na nich dát prostor sborům k prezentaci svých strojů a k výměně zkušeností z oprav a provozu. Budu tedy rád, když se mi vlastníci stříkaček Sigmund sami ozvou, případně budu rád za upozornění.

V současné chvíli se mi přihlásilo několik sborů se zájmem o prezentaci a někteří již zaslali materiály, které postupně na stránky přidávám.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem kdo mi pomáhají celý můj projekt posouvat kousek po kousku kupředu a to:

  • p. Daně Kaprálové z firmy Sigma Group za zaslání materiálů k této tematice,
  • p. Ladislavu Smičkovi, který tyto materiály pro mě připravil.
  • p. Jaroslavu Šmejkalovi z firmy ČER-TECH za dovolení čerpat informace z jeho webových stránek
  • p. Petru Hofmanovi příznivci firmy Sigmund – Sigma za zaslané materiály.

Také všem sborům, které se do projektu připojily a věřím, že ti co to zatím zvažují a slíbili, se brzy připojí.

Vašák Mirek
strojník a kronikář SDH Petroupim
Sdílet