Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvoukotoučová záchranářská pila TwinSaw

Stále větší trend zvyšování bezpečnosti automobilů se vyznačuje robustnější konstrukcí karosérií a používání speciálních materiálů s vyšší odolností. S tímto trendem samozřejmě roste i potřeba stále dokonalejších prostředků pro vyprošťování osob z těchto havarovaných vozidel.

Samotné hydraulické vyprošťovací zařízení již plně nevystačuje pro stříhání některých částí těchto moderních karosérií a bylo nutno tuto techniku doplnit. Řešení, které se nabízí je záchranářská pila TwinSaw s protiběžnými kotouči. Tato dvoukotoučová pila je určena k pracím souvisejících se záchrannou osob a materiálů u mimořádných událostí. Díky zvláštnímu uspořádání převodového mechanizmu dvoukotoučové pily se pohybují kotouče proti sobě naprosto stejnou úhlovou rychlostí. Na základě tohoto uspořádání protiběžných kotoučů přinášejí několik výhod ve srovnání s klasickými rozbrušovacími pilami.

Výhody záchranářské pily s protiběžnými pilovými kotouči:

Řezání bez jakýchkoliv zpětných reakcí a tahu (především se zvyšuje bezpečnost obsluhy)
Vysoce účinná, rychlý a přesný řez
Extrémně studené řezy bez jiskření, (výhoda při řezání materiálů s nižší teplotou tání, kdy se materiál netaví a nedeformuje)
Hladký řez bez otřepů
Řezání různých materiálů a materiálových kombinací, vrstvených materiálů a laminátů,

Řezané materiály:

Díky svým vlastnostem dvoukotoučová pila dělí křehké, lepivé i vrstvené materiály.
Pevné materiály (nerez, ocel…) – plné nebo profilované materiály, i velmi tenké plechy…
Lehké slitiny (hliník, olovo, bitumen…) – aniž by došlo k zalepení kotoučů
Kompozitní materiály (sklolaminát, karbon,….) – např. trup letadel
Vrstvené materiály (sendvičové konstrukce, střechy, lepenka…)
Sklo atd.

OBLAST NASAZENÍ:

1. Likvidace požárů
Použití: střechy ze dřeva, plechu a lepenky, ploty, mříže, brány, fasádní plechy, trapézové brány hal, protipožární dveře, domoví dveře, pracovní nehody, zaklíněné osoby, obaly, kontejnery atd.

Příklad nasazení:
Při likvidaci požárů lze pilu využít k otevření uzavřených vstupních prostorů. přeříznutím mříží, bran, dále pak k otevření vstupních a protipožárních dveří, kontejnerů, za kterými je rozvinutý požár. Protipožární dveře jsou vyrobeny z pevnostní tepelně odolné ocele, které pila snadno přeřízne.
Další možnost využití při hašení požáru je především v otevírání plochých střech, které jsou složeny z vícevrstvých materiálů. Především je to kombinace plech – dřevo, lepenka – plech – dřevo, lepenka – dřevo. Otvírání těchto střech je pro zasahující hasiče složité. V praxi se k otevření plechové a lepenkové střechy využívá především sekyra
VRVN – 1, práce s ní je fyzicky namáhavá. Využití klasické rozbrušovací pily je zde neefektivní, při dělení plechu na velkých plochách střech je velký úbytek řezacího kotouče, při řezání lepenky se řezací kotouč zalepí a přestane řezat. Dvoukotoučová pila snadno dokáže dělit i lepenkové střechy aniž by došlo k zalepení kotoučů.
Záchranná akce dvoukotoučovou pilou může začít ihned, dovoluje řezání většiny materiálů ocel, dřevo , sklolaminát, plast, sklo. Není proto nutné, aby se hasiči vybavovali dalšími prostředky pro dělení materiálů. Při záchraně osob v závalech dovoluje záchranáři řezat materiály v úzkém prostoru jednou rukou


2. Dopravní nehody
Silniční doprava – Osobní auta, nákladní auta, autobusy, silniční svodidla, značky …
Železniční doprava – vyprošťování osob z havarovaných vlaků
Letecká doprava – řezání speciálních kompozitních materiálů leteckého průmyslu během záchranných operací

Příklad nasazení:
Dvoukotoučová pila má především využití u dopravních nehod při záchraně osob ve spolupráci s hydraulickým vyprošťovacím zařízením. Při nehodách nákladních automobilů pomůže hydraulickému nářadí rychle a bezpečně odstranit plechy. Při rozpínání zdemolované konstrukce kabiny hydraulickými rozpínacími válci urychlí postupnými odlehčovacími řezy vyproštění uvízlé osádky.

Hlavní oblast nasazení je při nehodách autobusů a vlaků, toto jsou těžké nehody s přítomností většího počtu osob a dětí. U těchto nehod je vysoké zatížení záchranářů zejména v rychlosti se k postiženým dostat, poskytnout jim pomoc a vyprostit je. Konstrukce těchto dopravních prostředků, kdy je z vnější strany ocelový plech, izolace a vnitřní obložení plastové či dřevěné, nedovoluje velké možnosti nasazení hydraulických nůžek. Použití rozbrušovací pily je omezeno složením konstrukce a nebezpečím vzniku požáru. Pilou je možné okamžitě vytvořit dostatečně velký průlez v konstrukci a provést záchranu cestujících. Zkušený záchranář provede řez až 1 metr za minutu. Pilu můžeme také použít k rozřezání lepených skel dopravních prostředků. Ostatními prostředky se musí skleněná výplň odříznout i s rámem.

Dvoukotoučové pily TwinSaw se dodávají s elektrickým nebo benzínovým pohonem.

Elektrické pily :
a) s výkonem 2.4 kW a hloubkou řezu do 68 mm
b) s výkonem 2,8 kW a hloubkou řezu do 100 mm
Benzínové pily
a) s výkonem 3,4 kW a hloubkou řezu do 95 mm
b) s výkonem 3,9 kW s hloubkou řezu do 105 mm

Dvoukotoučovou pilu dnes používají hasiči po celém světě a osvědčila se jako vhodný doplněk hydraulického vyprošťovacího zařízení během záchranných operací.

V příští části vám přineseme porovnání účinnosti dvoukotoučové pily s ostatním vyprošťovacím zařízením

Zpracoval: Ing. Radim Zábranský

Seznam použité literatury: Bohuslav Ježek – Diplomová práce „ Dvoukotoučová záchranářská pila TwinSaw : 2007 www.zht.cz, www.twinsaw.de

-wap-
Sdílet