Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské slavnosti v Litoměřicích ukázaly návštěvníkům spoustu hasičské techniky a zásahů, pokřtěna byla kniha o povodních

V pátek a sobotu proběhly na Litoměřickém výstavišti Zahrada Čech další Hasičské slavnosti, které byly o to větší, o co je v loňském roce připravila velká voda. Tehdy byla akce kvůli povodním bez náhrady zrušena.

„Hasičské slavnosti Litoměřice“ je celorepublikový sraz hasičstva s výstavou historické hasičské techniky, akce, která je pořádána jedenkrát za tři roky. Jedná se o jedinečné setkání hasičů z celé České republiky – ať již vlastní historickou techniku, nebo se přijedou zúčastnit slavnostního nástupu hasičů na litoměřickém náměstí.

Slavnosti sestávají z několika částí – výstavy historické a moderní hasičské techniky na výstavišti, slavnostního nástupu a průvodu hasičů na náměstí a celodenního kulturního programu s mnoha doprovodnými akcemi.

Na všechny, kteří zavítali do expozice HZS ČR, čekala kromě historické a moderní techniky sboru také celá řada dovednostních a vědomostních úkolů.

Děti si zahrály „hasičské kuželky“, kde musely prokázat zručnost s hasičskou hadicí, dále pomocí ruční džberové stříkačky musely srazit proudem vody rafinovaně rozestavěné kuželky.

Na malé návštěvníky čekala také vědomostní soutěž o ceny. Na deset kvízových otázek dohledávaly děti odpovědi přímo v pavilonu HZS ČR a dále se pro ně musely vydat na litoměřickou hasičskou stanici, kde se seznámili nejen s technikou, ale také se zásadami požární bezpečnosti.

Na hasičské stanici, která je hned naproti výstavišti, čekala na návštěvníky komentovaná prohlídka všech prostor stanice, tedy i těch, které není normálně možné navštívit. Dále byly k prohlédnutí dva vrtulníky, technika, se kterou litoměřičtí hasiči dnes a denně vyjíždějí k zásahům, čerpadlo na dálkovou dopravu vody Somati nebo dekontaminační sprcha.

Během celého dne probíhaly také ukázky hasičské techniky. Z té moderní se v akci předvedl požární tank, dálkově ovládaný traktorbagr Huddig, automobilový žebřík využili ke své ukázce hasiči lezci a diváci byli také svědkem komentované ukázky vyproštění osob z havarovaného automobilu.

Nepředváděla se jen moderní technika, ale v rámci ukázek si své pečlivě secvičené vystoupení s ruční zápřahovou stříkačkou připravili členové sdružení Naše hasičská minulost. Jedná se o cvičení, které je přesně secvičeno podle metodiky vydané Zemskou ústřední hasičskou jednotou v roce 1899.

V rámci pátečních slavností se na Litoměřickém výstavišti Zahrada Čech křtila kniha fotografií s názvem Povodně na Litoměřicku 2013. Autory fotografií jsou novinář Karel Pech a jeho syn Pavel Pech, který je příslušníkem Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Kniha zachycuje práci a obětavost hasičů při loňských povodních, které krom obrovských škod, které napáchaly, zabránily konání Hasičských slavností v řádném termínu 2013.

Sobota byla nabitá akcemi od časného rána až do pozdního večera. Krom otevřených dveří požární stanice Litoměřice čekal návštěvníky slavnostní program na litoměřickém náměstí spojený s ojedinělým nástupem a průvodem hasičů s technikou.

Večer byly na Lodním náměstí připraveny ukázky zásahů na vodě a jako zakončení připravili členové dobrovolných hasičských sborů pro návštěvníky Hasičskou hudební fontánu

Sdílet