Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slabozrací a nevidomí navštívili olomouckou stanici

Skupinka dvaceti klientů a zaměstnanců SONS navštívila ve čtvrtek 5. června 2014 centrální požární stanici v Olomouci a také Krajské operační a informační středisko HZS Olomouckého kraje. Tři hodiny strávili v garážích, na sálech operačního střediska a ve školící místnosti.

První zastávka exkurze, která začala ve 14 hodin, byla ve výjezdových garážích. Zde se nevidomých a slabozrakých ujal velitel sloužící čety a seznámil je se systémem fungování hasičů, samotného výjezdu a výjezdové techniky. Velitel čety představil návštěvníkům také jednotlivé pomůcky, které hasiči používají při zásazích, zájemci si mohli vyzkoušet hasičskou zásahovou přilbu.

Poté se skupinka přesunula na Krajské operační a informační středisko, kde jim vedoucí směny popsal jednotlivá pracoviště, na telefonním centru tísňového volání si nevidomí a slabozrací poslechli rozhovor operátora s volajícím, získali základní informace o systému fungování tísňových linek a operátoři jim poskytli odpovědi na spoustu zvídavých dotazů.

Poslední zastávkou byla školící místnost, kde proběhla živá debata týkající se preventivně výchovné činnosti, projektu Hasík, hasicích přístrojů a možnostech jejich použití.

Celá akce byla podporována z rozpočtu statutárního města Olomouce v rámci projektu „Vzdělávání osob se specifickými potřebami v oblasti ochrany obyvatelstva a integrovaného záchranného systému“.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet