Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den požární bezpečnosti pořádali hasiči v Hradci nad Moravicí

Stalo se tradicí, že pátek třináctého je každoročně v ČR vyhlašován dnem požární bezpečnosti a letos tento den připadl na 13. června. Jednotka sboru dobrovolných hasičů společně se Sborem dobrovolných hasičů z Hradce nad Moravicí za podpory města Hradec nad Moravicí uspořádali hned dvě preventivně výchovné akce.

První z nich byla v dopoledních hodinách soutěž pro žáky 5. –9. tříd základních škol v Hradci nad Moravicí, tj. ZŠ Hradec nad Moravicí a Církevní ZŠ sv. Ludmily. 14 pětičlenných družstev reprezentujících své třídy se utkalo na sedmi stanovištích, kde soutěžící museli prokázat své znalosti, dovednosti a týmového ducha. Ostatní žáci tříd společně s třídními učiteli zajistili potřebnou fanouškovskou základnu. Soutěž probíhala na krátkém okruhu od řeky Moravice k Pivovarským sklepům a k hasičské zbrojnici a žáci museli zvládnout jak překážkovou dráhu včetně překonání řeky Moravice na raftu, střelbu ze vzduchovek a lanové překážky, transport zraněného, ale také třeba stavbu protipovodňových stěn, hašení přenosnými hasicími přístroji a resuscitaci.

Součástí stanovišť byly také krátké znalostní testy ze zdravovědy, ochrany obyvatel, organizace požární ochrany v ČR a hasebních látek. Ve 13:00 na parkovišti za hasičskou zbrojnicí proběhl nástup a vyhodnocení soutěže. Ceny prvním třem družstvům předával extrémní sportovec, horolezec a vítěz soutěže hasič roku 2013 Tomáš Petreček, který je příslušníkem HZS MSK Opava. Hlavní cenou se stal poukaz pro celou třídu vítězného družstva na lanové aktivity v centru Davidův mlýn a samozřejmostí byly také poháry, medaile a další věcné ceny nemalé hodnoty. A kdo že to vlastně zvítězil? Na prvním místě se umístila 9. třída CZŠ sv. Ludmily, na místě druhém 9. A ZŠ a na místě třetím 8. třída CZŠ sv. Ludmily.

Opravdovým vítězem se však stáváme my všichni…vždyť pokud naše děti budou schopné díky takovým akcím správně rozpoznat a vyhodnotit nebezpečí, pak snad budou více cítit odpovědnost za své činy a ten kousek světa kolem nás se stane o trochu bezpečnější.

Druhá akce naší jednotky a sboru byla určená široké veřejnosti a konala se stejný den pouhou hodinu po ukončení první akce a to na parkovišti za hasičskou zbrojnicí a se svolením TJ Hradec nad Moravicí také na fotbalovém hřišti. Její součástí byla ukázka techniky složek integrovaného záchranného systému, včetně ukázek vybavení, dále dynamické ukázky funkční parní stříkačky z roku 1907 hradeckého sboru, ukázka vyprošťování z havarovaného vozidla, ale také hašení přenosnými hasicími přístroji, které předvedli členové kroužku mladých hasičů z Hradce.

Členové oblastního spolku Českého červeného kříže Opava pak po celou dobu maskovali dětem zranění a zájemcům měřili tlak a hladinu cukru v krvi.

Po celou dobu akce probíhala soutěž pro děti, které absolvovaly šest stanovišť a vyzkoušeli si například hašení džberovou stříkačkou, uzly a lanové překážky, stavění hráze z malých protipovodňových pytlů a na stanovišti Českého červeného kříže si vyzkoušeli první pomoc. Součástí programu bylo i stanoviště preventivně výchovného programu pro děti Hasík (www.hasik.cz). V 17:30 pak proběhlo vylosování vyplněných kartiček a předání sladkých a věcných cen.

Poděkování patří všem zúčastněným složkám tedy:

  • HZS MSK ÚO Opava stanice Opava
  • HZS ČR záchranný útvar Hlučín
  • Vězeňská služba ČR
  • Celní správa ČR
  • PČR Opava
  • JSDH Podvihov – Komárovské Chaloupky
  • JSDH Opava – Kylešovice
  • ČČK oblastní spolek Opava

Dále patří poděkování firmám, které nás podpořili:

  • SePo, Bc. Michal Bilík Servis požární ochrany Hradec nad Moravicí
  • Po-Bp, Požární ochrana – bezpečnost průmyslu Opava
  • Elektroservis Špacír, Pavel Škrobánek Hradec nad Moravicí
  • Technické služby města Hradec nad Moravicí

Celá akce by se pak samozřejmě neobešla bez podpory města Hradec nad Moravicí a HZS MSK územního odboru Opava. Zvláštní a osobní poděkování na závěr patří těm členům a členkám Jednotky sboru dobrovolných hasičů a Sboru dobrovolných hasičů Hradec nad Moravicí včetně členů kroužku mladých hasičů, kteří se na akci podíleli ve všech jejich fázích, protože odvedli neuvěřitelný kus práce, díky které jsme činnost hasičů mohli představit veřejnosti.

Tomáš Rozehnal, velitel JSDH Hradec nad Moravicí a člen SDH Hradec nad Moravicí
Sdílet
Přiložené soubory
DPB 2014F.pdf zobrazit online PDF 586 kB