Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chebští hasiči na Mistrovství záchranných týmů obhájili třetí místo

Dne 31. května se konalo na vodním díle Pastviny Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a složek IZS, kterého se zúčastnili také hasiči ze stanice Cheb. Námětem soutěže byla nejen záchrana osob z vodní hladiny a ze břehu, ale také například zvládnutí techniky jízdy motorovým člunem nebo zamezení šíření ropné látky za pomoci norných stěn.

Chebští hasiči se mistrovství zúčastnili již podruhé a mezi deseti týmy obhájili třetí místo. Úkolem pětičlenného týmu bylo co nejrychleji a nejefektivněji absolvovat šest stanovišť.

Nejprve záchranáři museli položit na vodu nafukovací záchranné lávky, po kterých přebíhali, následně skákali záchranářským skokem do neznámé vody a plavali k plavidlu. Následoval slalom člunem mezi bójemi, parkování a couvání do vymezeného prostoru. Druhé stanoviště bylo zaměřeno na záchranu osoby pomocí házecí pomůcky (házecí pytlík). Po ne zcela vydařeném absolvování stanoviště se tým přesunul na záchranu tonoucí osoby z vodní hladiny, kde si spravil reputaci. Na tomto stanovišti bylo úkolem zachránit a naložit do člunu tonoucí osobu s maximální ohleduplností a šetrností. Na čtvrtém stanovišti musel tým chebských hasičů prakticky zamezit šíření ropné látky za pomoci norných stěn a vyvázat předepsané uzly. Další stanoviště bylo zaměřeno na kardiopulmonální resuscitaci. Dvojice hasičů prováděla nepřímou srdeční masáž a plicní ventilaci. Po úspěšném absolvování se tým chebských hasičů přesunul na poslední šesté stanoviště, které bylo zaměřeno na ošetření zraněného, jeho následný transport a předání posádce ZZS.

Chebští hasiči soutěžili ve složení: velitel týmu Martin Tomášek, vůdce plavidla Jan Mařík, paramedik Petr Zetocha, záchranáři Petr Procházka, Petr Borecký, vedoucí a koordinátor týmu Jan Doubrava.

mjr. Ing. Martin Tomášek
velitel stanice Cheb
Sdílet