Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínští hasiči vyjížděli k dvěma požárům

Profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji vyjíždějí v těchto dnech už na druhou desítku případů evidovaných v kategorii požárů způsobených při začátku topné sezóny.

Mezi nejčastější události patří požáry hořlavých materiálů v blízkosti spotřebičů, požáry při zatápění, požáry vzniklé od vysypaného žhavého popele a požáry po technických závadách na komínech.

Dne 12. 11. 2007 v 18:28 hod. byli hasiči informováni o požáru v domě v Želechovicích nad Dřevnicí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Želechovic a Lužkovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v obytné místnosti domu došlo k požáru stropních podhledů.

Požár vznikl v blízkosti krbového komína, kam prostoupilo teplo a způsobilo žhnutí hořlavých materiálů. Komínový rozvod byl v těsné blízkosti elektrického vedení, které nechal velitel zásahu vypnout. Hasiči museli část stropních podhledů a kazetového obložení rozebrat.

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína zjistil, že uživatelé obytné chaty se před příjezdem hasičů pokusili požár hasit pomocí pet lahve s vodou. Příčinou vzniku požáru bylo zjištěno prostoupení tepla z krbu do části stropního podhledu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 15.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit dalšího hodnoty majetku za 50 tis. Kč.

Dne 12. 11. 2007 ve 21:46 hod. byli hasiči informováni o požáru ve sklepě rodinného domu v obci Vlčková na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Vlčkové a Kašavy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve sklepě rodinného domu došlo k požáru v kotelně.

Požár vznikl v blízkosti vymetacích dvířek komína, odkud se rozšířil na vybavení sklepní místnosti. Hasiči postupně do sklepa pronikli v dýchacích přístrojích, protože spodní patro bylo zcela zakouřené. Bylo nalezeno ohnisko požáru, které hasiči uhasili jedním proudem vody a ohořelé části vybavení vynesli postupně ven. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína zjistil, že majitelé domu byli v době požáru v horních patrech. Při požáru zachovali chladnou hlavu a až do příjezdu hasičů ponechali sklepní místnosti uzavřené proti vniknutí vzduchu. Toto správné rozhodnutí zabránilo nejen většímu požáru, ale hlavně jeho rozšíření do dalších sklepních místností.

Příčinou vzniku požáru bylo hoření sazí v komíně domu, které způsobilo zvýšenou teplotu. Následně se požár sazí dostal přes vymetací komínová dvířka do sklepní místnosti, kde zničil část vybavení. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Správnou reakcí majitelů a zásahem hasičů se podařilo uchránit dalšího hodnoty majetku za 50 tis. Kč.

Oba případy ukazují na časté příčiny vzniku požárů v topné sezoně. V jednom případě je to nekvalitní stavba krbu a komínu kolem stropu domu, ve druhém případě je to požár sazí v komíně a jeho prostoupení přes vymetací dvířka. Zanedbání kontroly nebo správné instalace komínových vymetacích dvířek je také velmi časté a v minulosti jsme na Zlínsku řešili i několik mimořádně rozsáhlých požárů s touto příčinou.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet