Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Bruntále zachránili pomocí dvou dílů nastavovacího žebříku dívku ze skály

V pátek večer zachraňovali hasiči dívku ze skály v Bruntále, konkrétně v bruntálském lomu. Dívka naštěstí nebyla zraněna, určitě však vděčí hasičům za to, že neutrpěla újmu na zdraví, případně dokonce na životě.

Operační středisko HZS Moravskoslezského kraje přijalo tísňové volání od kamarádky uvězněné dívky v pátek 6. 6. 2014 těsně po sedmé hodině večerní. Volání hovořilo o tom, že ve výšce asi 3 metry je na skále dívka, která se nemůže pohnout. Na místo události byla ihned vyslána jednotka ze stanice HZS v Bruntále s prvním zásahovým vozem.

Jednotka byla po příjezdu na místo zásahu kontaktována kamarádkou uvězněné dívky. Ta jim sdělila, že za pravým rohem lomu se na skále nachází její uvězněná kamarádka, která se křečovitě drží skály a bojí se, že spadne. Velitel zásahu se rozhodl využít stromu, který se nacházel nedaleko uvězněné dívenky, a tak před přisunutím žebříku sám vylezl na strom a dívenku držel oběma rukama. Při tomto se ji snažil přemluvit, aby se pustila. Bohužel dívenka byla natolik vystrašená, že se neustále odmítala pustit. Následně ostatní hasiči přisunuli žebřík (2 díly nastavovacího žebříku), po kterém k dívce vystoupal další hasič. Poté se nechala přemluvit, pustila se skály a pomalu za asistence hasičů přelezla na přistavený žebřík a po něm dolů na pevnou zem.

Vše naštěstí dopadlo dobře, dívka byla prohlédnuta hasiči, kteří zjistili, že je v pořádku. Doufejme, že toto „horolezecké“ dobrodružství bude dívce poučením, aby příště podobné dobrodružství nezkoušela.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet