Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Horním Jiřetíně mají novou cisternu, Dennise zakoupili z Holandska za jeden milion

Jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horního Jiřetína získala v těchto dnech zásahový automobil do svého vozového parku. Jedná se o hasičskou cisternu Dennis Rapier, která byla zakoupena a dovezena z Holandska, kde ji využívali tamní dobrovolní hasiči.

Jiřetínští vozidlo zakoupili za jeden milion padesát tisíc korun. Vozidlo bylo vyrobeno v roce 1996 a má najeto 28 000 km. V současné době prošlo úpravou laku a přizpůsobení nástavby potřebám JSDH Horní Jiřetín.

Hasičský automobil bude vyjíždět především na požáry a technické události. Jednotka dobrovolných hasičů z Horního Jiřetína volila tento typ vozidla z důvodu jeho malých rozměrů, tudíž nebude problém s jeho parkováním v hasičské zbrojnici v Jiřetíně.

Dennise hasičům dodala společnost Quintal – Ing. Stankovič Ján. Je postaven na podvozku Rappier F88 XL. Celková hmotnost je 12 tun a motor o objemu 8,2 litru a výkonu 190 kW jej rozjede na maximální rychlost 90 km/h.

Kabina je osmimístná, nádrž na vodu pojme 1 700 litrů. Hliníková nástavba je klasické anglické koncepce, tedy šest roletových skříní pro vybavení na obou bocích a žebříky na horní plošině, snímatelné ze země. Čerpadlo Godiva, typ GMA 2500 je umístěno v zadní části taktéž pod roletou.

Pro prvotní zásah je vůz vybaven dvojicí hadicových navijáků o délce jednotlivé hadice 70 metrů, jenž je zakončena pistolovou proudnicí.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet