Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žhář zapaloval kontejnery

Plastové kontejnery, popelnici a odpadkový koš zapálil dnes v noci dosud neznámý žhář v ulici Lozíbky v Brně-Husovicích. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 1.49 hodin a na místo vyjela jednotka dobrovolných hasičů z Husovic.

Po uhašení kontejneru a koše na ulici Lozíbky se hasiči přesunuli k dalšímu hořícímu kontejneru na nedalekou Merhautovu ulici. Na obou místech shořely tři plastové kontejnery, popelnice a odpadkový koš. Požár byl s největší pravděpodobností založen úmyslně a škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 32 tisíc korun.

K dalšímu požáru plastových odpadkových kontejnerů hasiči vyjížděli do brněnského sídliště Vinohrady. Požár na Pálavském náměstí byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 2.30 hodin a na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Lidické ulici a dobrovolná jednotka z Židenic. Hasiči proti plamenům nasadili vysokotlaké proudy, oheň však dva plastové kontejnery zničil. Příčinou vzniku požáru bylo zřejmě úmyslné zapálení nebo nedbalost, škodu vyšetřovatel stanovil na 16 tisíc korun.

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v úterý večer při likvidaci požáru sazí v komíně v Rajhradicích na Brněnsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 21.42 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Židlochovicích a dobrovolné jednotky z Blučiny, Holasic a Syrovic. Oheň vypukl v komíně dvoupodlažního rodinného domu. K likvidaci požáru komínu zaneseného sazemi od topení dřevem museli hasiči nejdříve vybrat topeniště kotle a pomocí kominického nářadí uvolnit profil komínu. Oheň pak srazili také pískem. Při zásahu, který hasiči ukončili až po 23. hodině, bylo nutné rozebrat i část střechy. Škoda nebyla vyčíslena.


Řidič nepřežil srážku s vlakem

K dopravní nehodě osobního vozidla Škoda 120 a nákladního vlaku hasiči v úterý krátce po 22. hodině vyjížděli do Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Vlak srazil auto na přejezdu trati č. 330 a řidič škodovky nehodu nepřežil. Na místě zasahovali hasiči ze stanic v Břeclavi, Hodoníně a jednotka hasičů Českých drah. Hasiči udělali u auta protipožární opatření, odpojili baterii a jímali benzín unikající z auta. Na zasypání a likvidaci louže paliva použili 20 kilogramů sorbentu.
Trať byla uzavřena, provoz na jedné koleji železničáři obnovili krátce před 22.30 hodin.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet